Žičarom na Sljeme, do kraja travnja vožnja po promotivnoj cijeni

20:05 / 18.04.2022.

Autor: Marija Milas/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Žičarom na Sljeme

Žičarom na Sljeme

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

I dok su neki trčali, drugi su se vozili sljemenskom žičarom. Naime, uskrsne neradne dane mnogi su iskoristili za izlete. Do vrha Sljemena po promotivnim cijenama vozi se do kraja mjeseca, a po novom je, uz cijenu od 20 kuna, moguće i s biciklom u gondolu.

Netko pješke, drugi pak žičarom, biciklom ili oboje. Ali svi na Sljeme. Zadovoljni su i ugostitelji.

- Preko tjedna isto ima dosta posla, što prije nije bilo tako, nismo ni radili, nije bilo potrebe, sada otkad je žičara, radimo svaki dan, kaže Gabrijela, radnica u restoranu.

No nisu svi tako sretni. Stanovnike okolnih kuća muči buka.

- Žičara radi od jutra, od 9 pa navečer do 7. Cijeli dan kao da vam iznad glave stalno idu avioni, požalio se Marijan, stanovnik Gračana.

Kako bi se buka smanjila, u četiri stupa kod kutne postaje usipan je pijesak.

- To je učinjeno samo kod dva stupa, a ovi glavni stupovi, visoki, nisu napunjeni pijeskom, kaže Tomislav, stanovnik Gračana. Priznaje da je jedan dio mrvicu utišan, ali, kako kaže, to nije kompletan posao.

- Slijedi nam još jedna faza radova, zbog kojih žičara neće morati biti zatvorena, a riječ je o oblaganju kutne postaje zvučnom izolacijom. Nakon toga će se eventualno moći pristupiti ispitivanju jer iako žičara zadovoljava sve zakonske okvire, poduzimamo sve da ona bude još i tiša, rekao je Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a.

Dosad se žičarom prevezlo 120 tisuća putnika. Sljedeći radovi za smanjenje buke planiraju se kada vrijeme dopusti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!