U Hrvatskoj do kraja desetljeća milijun pretilih

15.03.2023.

12:19

Autor: Marija Milas/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U Hrvatskoj do kraja desetljeća milijun pretilih

U Hrvatskoj do kraja desetljeća milijun pretilih

Foto: HTV / HRT

Hrvatska će sutra obilježiti Dan osviještenosti o debljini. Podaci o pretilosti u našoj zemlji sve su lošiji i, nastavimo li ovim tempom, u Hrvatskoj će do kraja desetljeća biti gotovo milijun ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom, a posebno zabrinjava porast debljine kod djece.   

Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, rizični je faktor za razvoj niza ozbiljnih bolesti.

- Jako je važno da shvatimo da je debljina bolest. Znači da je debljina i bolest i rizični čimbenik za brojne bolesti koje mi ovdje analiziramo, kao što su kardiovaskularne, bolesti lokomotornog sustava, mentalnog zdravlja pojedini karcinomi i slično, naglasila je Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

U većem riziku od debljanja su oni stariji od 65 godina i socio-ekonomski ugrožene skupine. U Hrvatskoj 35 posto djece i 65 posto odrasle populacije ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. 

- Djeca su nam iznad prosjeka za Europsku uniju, a isto tako i odrasli. Djeca su nam na visokom 5. mjestu, dok su nam odrasli prvaci Europe. Kako muškarci tako i žene, istaknula je Sanja Musić Milanović, epidemiolog, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja. 

Sve veći broj građana prepoznaje debljinu kao bolest, te se za pomoć obraćaju stručnjacima. 

- Nažalost, od onih koji i postignu dobre rezultate, problem je u tome što nakon 5 godina, vrlo je malo onih koji zadrže tu težinu koju su postigli nakon određenih protokola, govori Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu. 

Kako se to ne bi događalo, važno je nastaviti jesti uravnoteženo. 

- Treba jesti nekoliko obroka dnevno. Raznoliko, uravnoteženo, da je šarolika prehrana, te da se držimo postulata tanjura pravilne prehrane. Da znamo koliki dio tanjura će nam zauzeti koje namirnice, rekla je Sanja Ilušić, nutricionistica. 

I treba povećati tjelesnu aktivnost, kako bi potrošili višak energije koji putem hrane unesemo u tijelo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!