Povratak čovjeka na Mjesec

04.12.2022.

20:35

Autor: Marija Milas/Dnevnik/IMS/A.S./HRT

Čovječanstvo je spremno za nove iskorake

Čovječanstvo je spremno za nove iskorake

Foto: Reuters / Reuters

Povratak čovjeka nakon gotovo pola stoljeća na Mjesec. Točnije američkih astronauta - cilj je vrlo skupe pokusne bespilotne misije Artemis. 

Nakon što je poslala fascinantne slike tog nebeskog tijela s udaljenosti od samo 64.000 kilometara - kapsula Orion na putu je prema Zemlji. Spustit će se u Tihi ocean za tjedan dana. Postavila je i jedan svemirski rekord. Kao kapsula dizajnirana za let astronauta stigla je najdalje od našeg planeta - gotovo 450.000 kilometara. Za tri godine trebao bi slijediti nastavak misije - i to s četveročlanom posadom. Dva bi se člana u letjelici SpaceX, koja bi se odvojila od Oriona, napokon spustila na Mjesec.

Zauvijek će ostati upamćeno da je prve otiske svemirskih čizama na Mjesecu ostavio Neil Armstrong. Čovječanstvo je nakon pola stoljeća spremno za nove korake.

- Došla su ta vremena, mi više nismo civilizacija na Zemlji, nego civilizacija koja boravi u sunčevom sustavu. Prvo Mjesec, zatim Mars, asteroidi, to je put, rekao je Goran Hudec, stručnjak za svemirska istraživanja.

Inicijative i Amerike i Kine

S pomoću nove sofisticirane tehnologije, nemaju samo Amerikanci namjeru i ostati na Mjesecu.

- Kinezi imaju tu inicijativu da naprave stalnu bazu negdje oko južnog pola, koji je vrlo interesantan jer se tamo nalaze vjerojatno zalihe leda koji se može koristiti kao izvor za vodik i kisik, izjavio je Hudec.

U prvoj fazi misije Artemis letjelica Orion zavirila je i na drugu, tamnu stranu Mjeseca, onu koju ne vidimo sa Zemlje. Poslala je njegove spektakularne snimke i planeta koji nastanjujemo.

- Druga strana mjeseca bi bila idealna za jedan veliki radio teleskop jer on štiti od svog zračenja radio zračenja koje dolazi s planete Zemlje, kazao je Hudec.

Izdržljivost kapsule pri ulasku u atmosferu


Pred kraj Orionova putovanja slijedi glavni cilj misije - testirati izdržljivost kapsule pri ulasku u atmosferu.

- Nakon polijetanja, najveći test je povratak. Želimo saznati može li toplinski štit podnijeti 2760 Celzijevih stupnjeva, to je gotovo upola manje od temperature površine Sunca. Letjelica će brzinom 32 puta većom od brzine zvuka ući u atmosferu (40 000 kilometara na sat), rekao je Bill Nelson iz NASA-e.

Svakim novim dostignućem korak smo bliže poznavanju svemira, ali i spoznaji koliko smo zapravo mali.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!