Depresija: ozbiljna bolest s mnogo lica

16.01.2023.

Zadnja izmjena 20:16

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Treći je ponedjeljak u godini. Upravo je taj dan u svijetu poznat i kao "najdepresivniji u godini". Financijski problemi nakon rastrošnog prosinca, završetak blagdana, odustajanje od novogodišnjih odluka. Sve to nabilo se u današnji ponedjeljak s kojim je u našu zemlju, vidjeli smo, stigla i nagla promjena vremena. I dok je kod nekih trenutačna depresija prolazna, kod nekih može prerasti u vrlo ozbiljan problem.

Zbog lošeg vremena ove je godine tzv. blue monday - siv. Južina, kao i loše raspoloženje, dođe i prođe. Za razliku od depresije, koja ako se ne liječi, umom može vladati dulje razdoblje. 


- Za depresiju je standardna stigma, pokreni se, trgni se, nemoj biti glup pa ležiš u krevetu, depresivan čovjek ne može ustati, rekao je prof. dr. sc. Ante Bagarić, specijalist psihijatar, Klinika za psihijatriju Vrapče.


- Ne želite se družiti, povlačite se u sebe, zanemarujete svoju osobnu higijenu, jedete previše ili premalo, a krajnji osjećaj depresije je samoubojstvo, kazala je Tena Sakan Vukić koja je i sama preboljela depresiju, a danas je članica udruge "Životna linija"


Procjenjuje se da oko 150 milijuna ljudi u svijetu pati od depresije.


- Depresija se često javlja u kontekstu određenog gubitka, u kontekstu određenog primjerice problema, kojeg ne znamo kako riješiti i u situacijama kada ne vidimo kraj našim patnjama. Mislim kad su te stvari u pitanju da smo svi podložni tim problemima, smatra psiholog Dragan Derfi.  


Broj oboljelih od depresije raste.  


- 572 suicida su bila, to su zadnji podaci koje imamo. To su gotovo dvije osobe dnevno u RH. Za usporedbu imamo 30-ak ubojstava godišnje, u cijeloj državi, rekao je Tin Pongrac, predsjednik Hrvatskog saveza za mentalno zdravlje i predsjednik udruge "Životna linija". 


Zbog sivih i kišnih dana koji prevladavaju u siječnju, mnogi se osjećaju pomalo nesretno. Ta pojava poznatija je kao siječanjska depresija. 


- Sada kada se ugase ta novogodišnja svjetla, prirodno je, naše raspoloženje je sinusoida, prirodno je sada poslije svih tih svjetala postoji, jedno razdoblje, kad smo tiši mirniji i povučeniji u sebe, kazao je prof. dr. sc. Bagarić. 


Svaku naznaku depresije potrebno je shvatiti ozbiljno, a potražiti pomoć znak je hrabrosti, nipošto ne slabosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!