"Zora" Dalibora Matanića u hrvatskim kinima

10.06.2021.

17:45

Autor: Hina/V.M.

"Zora"

"Zora"

Foto: Kinorama / HAVC

"Zora", novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove "Trilogije sunca" prikazuje se od četvrtka u hrvatskim kinima.

- Film višestruko nagrađivanog filmskog i kazališnog redatelja u domaća kina dolazi nakon svjetske premijere na festivalu Black Nights u Tallinnu i sudjelovanja na međunarodnim festivalima, izvijestio je distributer Blitz film.


Matanić, koji uz režiju potpisuje i scenarij filma, rekao je kako je "Trilogija "sunca njegov filmski obračun s ekstremizmima kako nam se povijest ne bih opet vratila u najgorim oblicima.


Po njegovim riječima, trilogijom, koja se sastoji od filmova "Zvizdan", "Zora" i "Suton", želi suprotstaviti najplemenitije i najosnovnije ljudske impulse.


- U "Zvizdanu" sam suprotstavio ljubav i mržnju, u "Zori" sam učinio isto, samo kroz intimnu obiteljsku dramu, u galopu s neonacističkim pokretom u usponu, ustvrdio je.

Film je smješten u maglovitoj dolini, gdje "mještani napuštaju svoje domove, svećenik zatvara crkvu, rijeka postaje sve mutnija". Jedna obitelj ne za bi li ostala ili otišla, a otkad im je sin nestao, napetost je sve veća.


- Dok je obitelj rastrgana time što nisu pronašli put da prevladaju traumu, čitava se regija raspada pod novim radikalizmom koji je neke obilježio kao nepoželjne i otjerao ih u nesigurnost, a 'odabrane' ohrabrio da prodaju svoje domove i presele u grad, napominje se u najavi.


Glavne uloge u filmu igraju Krešimir Mikić u ulozi oca obitelji, Tihana Lazović glumi njegovu suprugu, a djecu Lara Vladović i Maks Kleončić. Glume još Marko Mandić, Nataša Matjašec Rošker te Boris Isaković.


Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!