Mogu li si ove godine svi priuštiti kestenje? Čini se da je ta, mnogima omiljena jesenska delicija, postala pravi luksuz.
19.11.2024.
07:00
Autor: Ante Raić/A.D./Regionalni dnevnik/HRT
Mogu li si ove godine svi priuštiti kestenje? Čini se da je ta, mnogima omiljena jesenska delicija, postala pravi luksuz.
U središtu Zagreba kestene je teško naći.
Uglavnom se nude uvozni maroni, a cijene su prilično visoke.
Na Cvjetnom trgu za malu je mjericu potrebno izdvojiti 5, za srednju 7, a za veliku čak 8 eura.
Na Trgu bana Jelačića cijene su ipak malo povoljnije - mala je mjerica 3, dok je velika 5 eura.
Prave, domaće kestene uspjeli smo pronaći samo na Zrinjevcu.
- Ovo je poslastica, tradicija Zagreba, kesteni. Ja imam domaće ove, sljemenske, markuševečki. Ova godine je bila dobra, prošle nije, što me iznenadilo, jer ovo ljeto je stvarno bilo toplo i vruće. Ali stvarno su bili okej. Ali prošle godine nisu baš bili za pohvalu, kaže Mahir Šemsadini, kestenjar.
Za malu mjericu kestena treba izdvojiti 3 eura, 4 za srednju i 5 za veliku.
Kupaca, nažalost, nije bilo, pa smo se i sami morali uvjeriti kakva je kvaliteta. Možda jesu malo manji, ali su zato - slasni.
Jedini kestenjar koji je htio pred našu kameru otkrio nam je recept za pripremu pečenih kestena.
- Kesten se mora zarezati po trbušnoj strani. Ima tu niz faktora što se tiče pečenja. Jaka vatra, drveni ugljen, nikakav plin ili ne znam što, kazao je Mahir.
A svi koji žele pravi domaći kesten, moraju se požuriti jer su zalihe pri kraju. Uskoro će ih zamijeniti maroni iz Italije, Španjolske i Turske.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora