Koja hrana najviše povećava emisiju stakleničkih plinova?

25.08.2025.

08:06

Autor: D.M./HRT

Ilustracija
Ilustracija
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Proizvodnja hrane jedan je od najvećih izvora emisije stakleničkih plinova u svijetu, a pojedine namirnice ostavljaju znatno veći ekološki otisak od drugih. 

Prema podacima koje je objavio Our World in Data, govedina je apsolutni rekorder – proizvodnja jednog kilograma mesa stvara čak 99,48 kilograma emisije stakleničkih plinova.

Odmah iza nje nalazi se tamna čokolada sa 46,65 kilograma emisije, a na trećem mjestu je janjetina s 39,72 kilograma.

Infografika

Veliki utjecaj mesa i mliječnih proizvoda


Na listi se zatim nalazi govedina iz mliječne proizvodnje (33,30), kava (28,53), škampi iz uzgoja (26,87) i sir (23,88). Riba iz uzgoja emitira 13,63 kilograma, dok svinjetina ima nešto manji otisak – 12,31 kilogram.

Znatno manji ugljični otisak imaju namirnice biljnog podrijetla. Riža stvara 4,45 kilograma emisije po kilogramu, kikiriki 3,23, šećer iz trske 3,20, dok je na dnu ljestvice tofu s tek 3,16 kilograma.

Podaci jasno pokazuju da najveći utjecaj na emisiju stakleničkih plinova imaju crveno meso i mliječni proizvodi, dok biljna hrana proizvodi znatno manje emisije. Stručnjaci ističu da prelazak na prehranu bogatiju biljnim namirnicama može značajno doprinijeti smanjenju ukupnih emisija i zaštiti okoliša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!