Vremenska prognoza za sljedeći tjedan najavljuje da temperature rastu pa će se u nekim pauzama bez kiše moći u rezidbu. Vrijeme utječe na poljoprivredu, a s brojnim elementarnim nepogodama - poplavom, sušom i tučom - nosili su se u posljednjih nekoliko mjeseci vrbnički vinogradari s otoka Krka. Počeli su orezivati vinograde, a kako podučili su ih terenski savjetodavci u vinogradu OPG-a Agri u Vrbniku.
Ne da bura ledu među redovima u vrbničkome polju da se otopi iako je blizu podneva. Temperatura je oko nule, no hladnoća nije spriječila vinogradare željne novih znaja da se odazovu edukaciji Uprave za stručnu podršku, Ministarstva poljoprivrede.
- Svi vi znate Guyot, uzgojni oblik je standard, 90% je jednostrani guyot u našim vinogradima. Ovdje ćemo prikazati modifikaciju do koje smo došli nakon istraživanja te da nastavimo uzgojni oblik održavati, pojasnio je vinogradarima Dominik Gršković.
Kad se kreće u rezidbu, važno je osigurati oštre škare, pilu za deblje trsove, voćarski vosak s bakrom, alkohol za čišćenje škara nakon rezidbe patogenih dijelova. Uzgojiti lozu na pravilan način dosta je veliki izazov.
- Imali smo u prvoj godini prvi rez, lani smo je digli na žicu i sad ćemo formirati uzgojni oblik. Bilo bi idealno i da smo tu ostavili reznik..., vitice sve je potrebno odstraniti i oslobodit rozgu i tu ćemo završiti. Stari dio ćemo skinut i ovo odstraniti , upute su koje su vinogradari dobili na predavanju.
Oko 150 vrbničkih obitelji bavi se vinogradarstvom ili vinarstvom, a njihova žlahtina, reprezentativan je proizvod njihovog kraja. No žele ga i dalje usavršavati.
- Ljudi su željni znanja, divno je podučavati ljude koji prihvaćaju nova znanja. Teško je sa starijima koji se drže svojega i ne prihvaćaju novitete, naglasio je Vladimir Škarić, mag.ing.agronomije. Ministarstvo poljoprivrede.
Ima li pitanja na koja ne znate odgovore? Kažemo da ćemo odgvoriti na mail sutra. Šalim se. Uvijek toga ima, velike su klimatske promjene i mi učimo u hodu... i ne bi trebalo biti problema, rečeno je na predavanju.
- Utječe li ovaj led negativno na lozu?, bilo je pitanje.
- Naravno, ali ova loza se aklimatizirala i to je fenomen. Umjesto da trune, ona dalje raste i zdrava je, odgovoreno je.
Pokazano je i kako je jedan vinograd izgledao nakon velike poplave 1. lipnja lani. No berba je bila za pamćenje. Prinosi su bili manji, ali je kvaliteta vina izvanredna. Za takve situacije edukacija teško pomaže, prilagodljivi su Vrbničani i njihova žlahtina, ali su spremni i za nova znanja, između ostalog i kako spriječiti bolesti drva.
- To su bolesti drva koje začepljuju kanale i to dovodi do odumiranja. Nema sredstava za liječenje, ali se radi na preventivi, jedna od preventivi je način rezidbe. Treba paziti kakvi su vremenski uvjeti i da se ne rade velike rane, istaknuo je Josip Gršković, vinogradar, Vrbnik.
- Mi uvijek učimo, ne ostavljati čepove, no ljudi ih ovdje ostavljaju malo iznad čokota. Ako patogen uđe, lako ga je odrezati. Svaki kraj ima svoje specifičnosti. Ljudi svojim radom modificiraju neke modele, naveo je Škarić.
Edukacije su besplatne za zainteresirane OPG-ovce, financiraju ga europski fondovi pa se na njih rado odazivaju svi uključeni u proizvodnju od vinogradara do enologa.
- Mi s rezidbom reguliramo rod do prinosa kakav nam je propisan. Dobivamo ujednačen, zdrav i kvalitetan urod što je važno da bi mi enolozi u podrumu imali što manje posla te da se vino stvara u vinogradu, a ne u podrumu, istaknuo je Kristian Volarić, enolog PZ Vrnik.
Zanimljiv je i rijedak primjer u Hrvatskoj kako vrbnička poljoprivredna zadruga uspijeva okupiti vinogradare, proizvoditi kvalitetno vino, a posredno neke od njih potaknuti i da pokrenu i vlastitu proizvodnju vina. Sve to uz kvalitetnu edukaciju iz godine u godinu podiže kvalitetu vrbničke vinske kraljice.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!