Oporavilište za divlje životinje spasilo 1253 životinje

26.01.2023.

12:47

Autor: HINA/HRT/A.S.

Oporavilište za divlje životinje spasilo 1253 životinje

Oporavilište za divlje životinje spasilo 1253 životinje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Projektom "Oporavilište za divlje životinje Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza" pružena je skrb za 1253 životinje od kojih je 431 jedina strogo zaštićenih žrtva, priopćio je zagrebački Zoološki vrt.


Također, dodaje se u priopćenju, ekipa hvatača na intervencije vezane uz divlje životinje izašla je 1647 puta.

Među strogo zaštićenim gmazovima prednjačile su kornjače čančare, dok su kod sisavaca to bili šišmiši.

Od 137 zbrinuta šišmiša veliku većinu činili su patuljasti šišmiši, njih 111 dobilo je potrebnu pomoć u oporavilištu.

ZOO navodi da su se, kao i prethodnih godina, brojnošću isticale ptice.

Tako se među 69 sovki našlo pet vrsta gradskih stanovnika - 31 sova jastrebača, 20 malih ušara, osam ćukova, šest šumskih sova te četiri kukuvije.

Skrb je pružena i velikom broju lovaca aktivnih danju - 33 vjetruše i 21 škanjac.

Iz Zoo vrta objašnjavaju da prilikom pružanja skrbi pticama većina pokazuje probleme s letenjem, često su dehidrirane i iscrpljene, a mlade sove ponekad ispadnu iz gnijezda.

Skrb im se pruža tako da se u oporavilištu othranjuju na ruku i nauče samostalno jesti i letjeti.

- Projektom sufinanciranim iz EU-a unaprijedit će se informacijski sustav za evidenciju životinja na skrbi i dojave o pronađenim životinjama, tako da će tijekom iduće godine suradnja našeg osoblja i građana biti još uspješnija, naglasio je ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

Poslove vezane uz divlje životinje ZOO obavlja od travnja 2017. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 3.018.992 eura, od čega je 796.389 eura sufinancirano sredstvima EU.

Projekt "Oporavilište za divlje životinje - Modernizacija Zoološkog vrta Zagreba III faza" provodi se u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2023. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!