"S klobasicom u Europu" krenuli su hrabro iz male istarske općine Sveti Petar u Šumi prije 11 godina. Riječ je o sajmu koji je iz susreta lokalnih proizvođača prerastao u međunarodni festival suhomesnatih proizvoda. No, kraljica je sajma bila i ostala kobasica.
Ove godine šampion je Žminjac Milan Udovičić, kojemu je to već deveti put da je dobio šampionsku nagradu za kobasicu. Za HTV-ov središnji Dnevnik otkrio je tajnu najbolje istarske kobase.
- Treba imati iskustva, ja očito već imam iskustva, imam veće neke godine. Nije to neki veliki problem, treba stvarno imati pravu sirovinu, a ja surađujem s pravim proizvođačima koji mi prodaju dobru sirovinu. Znači, to mora biti zrelo svinjsko meso, starija životinja, 180-200 kilograma, i od takve svinje takvo meso je vrlo kvalitetno i pogodno za izradu istarskih kobasica, rekao je Milan.
- Pored toga morate imati kvalitetne začine. Ja sam klasičar - sol, papar, češnjak, kuhano vino, to je naša tradicija. Crijevo 34-36, napuni se, stavi u prostor koji se na neki način mora kontrolirati, mora biti održavana vlaga, temperatura, cirkulacija zraka. Ja još dozvoljavam da mi se nacijepi plemenita plijesan, što da dodatnu aromu u proizvodu, i na kraju - bitno je da taj proces sušenja i zrenja bude onako umjeren, da ne bude prenagao i da se taj proizvod onako postepeno suši, postepeno zrije. I sve što je duže zrenje, to je kvaliteta proizvoda bolja, dodao je.
Milan je otkrio i kako se, iako danas u istarske kobasice idu i tartufi, i paprika, i šparoge, najbolje prodaju one klasične.
Oko 90 posto izlagača su registrirani OPG-ovi i proizvođači
Do nedjelje će svoje suhomesnate proizvode predstaviti nagrađivani proizvođači kobasica, kulena, pancete iz Hrvatske i okolnih zemalja.
Općinski načelnik Mario Bratulić (HDZ) rekao je kako je ovaj sajam središnji događaj i od velikog značaja za Sveti Petar u Šumi, ali i za cijelu Istarsku županiju.
Istaknuo je kako se zadnjih nekoliko godina "nakon vrhunskih senzornih ocjenjivanja kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda, dolazi do zaključka da su one među najboljima u Europi".
Na 11. Međunarodnom sajmu "S klobasicom u EU" sudjeluje više od sto izlagača iz Hrvatske i Slovenije te gosti iz susjednih država. Okusi tradicije naći će se i na jelovniku restorana u sklopu izlagačke dvorane gdje će se moći kušati tradicionalne istarske specijalitete.
- Svake godine mora biti bolje da bismo bili zadovoljni. Ove godine imamo rekordnih 263 uzorka suhomesnatih proizvoda na ocjenjivanju u 15 kategorija i trenutno je ovo zasigurno najbolje i najcjenjenije ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda i kobasica, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, rekao je Bratulić.
Ističe kako je jedna od potvrda veličine i ranga sajma činjenica da više 90 posto izlagača nisu hobisti već registrirani OPG-ovi i proizvođači.
Bratulić napominje da kobasice u Svetom Petru u Šumi 'imaju počasno mjesto i svoj viteški red', pa se u sklopu sajma već tradicionalno organizira izbor "vitezova od kobasica" gdje se uz simboličan čin polaganja prisege, svake godine primaju novi počasni članovi, ljubitelji i promotori kobasica i kobasičarskih običaja svih vrsta.
Među brojnim gostima i uzvanicima na otvaranju sajma bile su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i ministrica zdravstva Irena Hrstić, rodom iz Pule. Izjavile su kako ovaj kraj u središnjoj Istri, njegujući tradiciju, stvara temelje za budućnost, razvoj te benefit zajednici, za bolji gospodarski rast i društveni standard.
Ocijenivši kako Sveti Petar u Šumi s pravom nosi epitet 'zavičaja tradicije' istarski župan Boris Miletić naglasio je da Istarska županija od početka podržava ovu manifestaciju i da kroz razne programe podupire stočarsku proizvodnju.
Ključ svega je u kvaliteti proizvoda, a naša županija vrijedi i u sadržaju i u kvaliteti, poručio je Miletić.
Kako je najavljeno u subotu će 11. međunarodni sajam "S klobasicom u EU" posjetiti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.