Nedaleko od Varaždina pronađen kebrač, biljka iz ledenog doba

24.01.2023.

07:02

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Kebrač

Kebrač

Foto: HTV / HRT

Ljubitelje prirode razveselit će vijest da je nedaleko od Varaždina pronađen kebrač, biljka iz ledenog doba danas kritično ugrožena u cijeloj Europi, dok je u Hrvatskoj i na popisu strogo zaštićenih biljnih vrsta. Kako bi se spasili primjerci koji su se pojavili na jednoj šljunčari, organizirana je hitna akcija presađivanja.


Nekada redoviti stanar dravskih sprudova. Uslijed klimatskih promjena, danas kebrača gotovo da nema. Zato su 70-ak mladinki i 2 odrasla grma pronađenih na šljunčari Turnišće u Sračincu predragocjeni.


- Sama vrsta je pionirska koja zaposjeda ovakve dinamične riječne sprudove i ona je pokazatelj zdravih prirodnih rijeka i očuvanog riječnog toka, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica JU-a "PRIRODA Varaždinske županije.


Zbog širenja šljunčare i iskapanja šljunka, kebrač je bilo nužno preseliti na povoljnije mjesto. Idealan izbor postala je vlažna dravska obala nizvodno od Ormoškog jezera.


- Ona je apsolutno bogatstvo hrvatske flore. Ugrožen je na razini Hrvatske i Europe i jedna d rijetkih vrsta uz "pasji trn" koja zaposjeda ovakva staništa poput golih šljunčanih sprudova, istaknula je Kopjar. 


Biljno blago 


Čuvar prirode podsjeća kako se odnositi prema ovom biljnom blagu.


- Prema zaštićenoj biljci, to nije veliki bauk, jednostavno paziti ju, ne gaziti, čuvati, pokraj nje proći, nemojte ju vaditi, jednostavno je ostavite, kazao je Nikola Ščuric, čuvar prirode.


- Iz roda mirikara poznato je svega 13 vrsta pri čemu samo kebrač raste na području Europe, rekla je Kopjar. 


Prije nekoliko godina bilo je pokušaja presađivanja kebrača koje je vodio Svjetski fond za prirodu, no nažalost korijeni se nisu uhvatili. U najnovijem pokušaju presađivanje je dobro prošlo, a hoće li kebrač i preživjeti vidjet ćemo uskoro.


- Za sada jedinke pokazuju dobro stanje, one su vitalne, uslijed ovog toplog vremena uočeni su i pupovi, međutim hoće li akcija uspjeti, pokazat će vrijeme, istaknula je Kopjar. 


Hrvatska Amazona, kako joj volimo tepati, tako je dobila svog novog starog stanara. Ovaj put, nadamo se, za stalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!