Google Maps će usmjeravati vozače na ekološke rute

31.03.2021.

08:12

Autor: Hina/Reuters/HRT/M.B.

Google maps

Google maps

Foto: Deepanker Verma / Pixabay

Googleova aplikacija Maps usmjeravat će vozače duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugljika na temelju prometa, padina i drugih čimbenika, objavila je tvrtka


Google, jedinica Alphabet Inc, priopćila je da će se ova funkcija pokrenuti tijekom ove godine u SAD-u, a potom i u drugim zemljama kao dio obveze da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promjena.


- Za otprilike polovicu ruta smo u mogućnosti pronaći ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima, rekao je Russell Dicker, direktor proizvoda u Googleu.


Google je rekao da izvodi relativne procjene emisija ispitivanjem različitih tipova vozila i tipova cesta, oslanjajući se na uvide američkog Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE). Podaci o cesti dolaze iz automobila s Street Viewom, kao i iz zraka i satelitskih snimaka.


Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Jeff Gonder rekao je da je laboratorij, koji je razvio alat poznat kao FastE za procjenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog mjeseca kako bi od Googlea dobio sredstva i proučio točnost svojih procjena.


Od lipnja Googlova aplikacija Maps počinje upozoravati vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, u kojima su neka vozila zabranjena.


U narednim mjesecima korisnici aplikacije Maps moći će uspoređivati prijevoz automobilom, biciklom, javnim prijevozom i druge mogućnosti putovanja na jednom mjestu, umjesto da samo biraju između različitih cesta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!