Bojan Jerbić s FSB-a: Interes za novi studij robotike ogroman

28.06.2021.

19:53

Autor: Kristina Bojić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

prof. Bojan Jerbić, Fakultet strojarstva i brodogradnje

prof. Bojan Jerbić, Fakultet strojarstva i brodogradnje

Foto: HTV / HRT

Bojan Jerbić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje i voditelj Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA rekao je u Dnevniku HTV-a da je put bio dug jer su prije 15-ak godina shvatili značajne znanstveno-tehnologijske promjene koje su ih natjerale da se tehnološki razvijaju. Bez laboratorija nisu mogli dalje, kazao je. 

- Tada zahvaljujući Ministarstvu znanosti i gospodarstvu skupljali smo novac i gradili vrlo vrijednu tehnološku opremu sve dok se nije pojavio europski novac koji nam je omogućio da potpuno razvijemo  ideju  centra izvrnosti, kazao je Jerbić.


Tri laboratorija


- To su laboratorij za računalnu inteligenciju, laboratorij za medicinsku tehnologiju i laboratorij za autonomne sustave. Ovaj za računalnu inteligenciju orijentiran je prema motoričkoj inteligenciji koja je posebno zanimljiva za industrijsku robotiku jer se bavi finim motoričkim pokretima koje nismo svjesni i koje učimo kao mali, kazao je Jerbić.


Potom je opisao medicinskog robota Ronu, za kojeg kaže da je sada u razvoju 5. generacije.


- Razlikuje se od prethodne po tome što je to invazivni robotski sustav, izvodit će invazivne operacije potpuno samostalno u neurokirurgiji. To je novo područje i u tome ćemo biti prvi u svijetu, imamo velika očekivanja, kazao je Jerbić. 

Interes za novi studij robotike


- Interes je ogroman, za prvu godinu smo primili 60 studenata, a prijavilo ih se oko 500, pa ćemo vrlo vjerojatno kvotu za iduće generacije povećati, rekao je Jerbić.


Naglašava da projekti zahtjevaju interdisciplinarnost i naveo da stojari moraju učiti medicinu kao i liječnici strojarstvo.


- Kada govorimo šire o umjetnoj inteligenciji, govorimo i o društvenim znanostima koje su nužne kako bi mogli razvijati robota koji se snalazi u okolini, razumije okoliš i čovjeka, rekao je Jerbić.


Interes za naše proizvode u inozemstvu


- Interes je velik i zato razmatramo start-upove koji bi trebali implementirati nove tehnologije prema tržištu, a CRTA bi trebala biti katalizator tih inovacija, kazao je Jerbić. 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!