Hrvatska vodocrpilišta ranjiva zbog aktualnih klimatskih promjena

06.02.2023.

18:37

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Jezero

Jezero

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Da je čovjek nepovratno promijenio klimu svojim djelovanjem opće je poznato, a naši stručnjaci su otišli korak dalje te su istražili kakva nas klima i vrijeme očekuju do 2070. godine te jesu li naša slatkovodna jezera poput Vranskog na Cresu ugrožena zbog mogućeg podizanja razine mora.

Istraživanje priobalnih krških vodonosnika kojima prijete klimatske promjene - projekt je varaždinskog Geotehničkog fakulteta, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Hrvatskog geološkog instituta. Dobiveni rezultati predstavljeni su u Varaždinu.

- Ovim projektom su uspostavili monitoring na tri različita pilot područja - jedan je na otoku Korčuli, Blatsko polje, krški fenomen - Vransko jezero na otoku Cresu i jedan je vodonosnik u zaleđu Zadra, rekao je redoviti profesor na Geotehničkom fakultetu Ranko Biondić.

Svi ti vodonosnici ili imaju problema sa zaslanjivanjem ili bi mogli imati. Profesor Biondić govori nam što bi to, na primjeru Vranskog jezera, značilo za otok Cres.

- Kad bi na takvom vodonosniku došlo do zaslanjenja teško bi mogli pronaći alternativu za javnu vodoopskrbu, i tada si zamislite otoke Cres i Lošinj koji bi na neke druge načine morali biti organizirani, a da ne govorim o turizmu koji se tamo nalazi, upozorava prof. Biondić.

Da bi se stanje kontroliralo, naši su stručnjaci osmislili sustav površinskog i dubinskog monitoringa krških vodonosnika te promatraju utjecaj klime.

- Pratili su se oborinski i temperaturni trendovi kako u sezonama tako i na godišnjoj razini, kaže Lidija Srnec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Drugi dio analize je promatranje temperaturnih i oborinskih oscilacija u budućnosti - čak do 2070. godine.

- Tu i dalje možemo očekivati porast temperature zraka na sve tri lokacije, oborina do sredine stoljeća nema, jasno je izražen signal, tako da imamo i smanjenje oborina što je izraženo ljeti, ali naravno da su ta manja vodocrpilišta ugrožena u tim nekim vremenskim skalama, ističe Srnec.

Istraživanje je pokazalo da su naša vodocrpilišta itekako ranjiva zbog aktualnih klimatskih promjena uzrokovanih čovjekovim djelovanjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!