Kako mobitel i računalo zaštititi od cyber napada?

23.12.2021.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Jesu li vaše računalo i mobitel sigurni?

Jesu li vaše računalo i mobitel sigurni?

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/Ilustracija / HRT/Shutterstock

Mobiteli mogu biti i super stvar, i izvor svih zala. Mobiteli su kao i računala, čak i jači, a na njima imamo i e-poštu, sms-ove, slike, financije, bankarstva, dokumente, a najčešće ih zaštitimo ih pinom za pristup tek onda kada to moramo, upozorava stručnjak za cyber sigurnost Tino Šokić u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Kako u ovo nezahvalno vrijeme naši mobilni uređaji, ili recimo laptopi, ne bi „pokupili“ virus, potrebno je redovito raditi na jačanju digitalne i cyber sigurnosti. Nedavno je uočena velika ranjivost jednog programa, oko čega je nastala velika uzbuna.


- To je alat koji su kroz godine razvili programeri i developeri, i oni su ga i održavali. To je jedan od problema – otvorenog je koda, a hajka je nastala jer ga koriste milijuni sustava diljem svijeta. Tvrtke koje su zbog toga došle u problem su Microsoft, IBM, Facebook/Meta, Apple. Nažalost, imamo i u Hrvatskoj jako puno sustava koji su izloženi, upravo zbog toga te ranjivosti, kaže Tino Šokić, stručnjak za cyber sigurnost.


Radi se o programu Log4j, a činjenica da je otvoreni program može se vrlo lako iskoristiti da hakeri dobiju pristup informacijama i podacima u sustavu, a u sustav također mogu implementirati virus koji se može aktivirati bilo kad. Krajnji korisnik, kaže Šokić, neće u samom sustavu primijetiti nikakvu razliku.


- Ovo se odnosi samo na one koji održavaju u pozadini – poslužitelje, servise, programe kao takve, objašnjava.


Kaže kako su česti su i napadi na mobitele putem SMS-a.


- Mobiteli mogu biti i super stvar, i izvor svih zala. Mobiteli su kao i računala, čak i jači, a na njima imamo i e-poštu, sms-ove, slike, financije, bankarstva, dokumente – a najčešće ih zaštitimo ih pinom za pristup tek onda kada to moramo, napominje.


Najveća opasnost nepromišljenosti klikanja po raznim linkovima svakako je ostavljanje osobnih podataka ili pokretanje programa za koje nismo sigurni čemu služe. 


- Postoje zlatne preporuke koje se odnose na računala i mobitele, pripaziti od kuda se aplikacije instaliraju, da to bude isključivo iz trgovina poput Google Play ili Apple store, ažurirati operativni sustav i postaviti autentikaciju da se mobitel ili laptop otvaraju s nekim pinom ili uzorkom, upozorava Šokić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!