"Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?"

10.05.2021.

17:32

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/Hina/J.L.

Festival zananosti

Festival zananosti

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve koje zanima znanost i možda žele nešto novo čuti i naučiti - od danas to mogu i u sklopu Festivala znanosti.  Održava se do 15. svibnja u 20 gradova diljem Hrvatske s oko tisuću sudionika koji su pripremili širok spektar različitih sadržaja kojima će i ove godine, ali u specifičnim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa, približiti znanost široj javnosti. Tema ovogodišnjega Festivala znanosti je "Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?".

Riječ je o festivalu koji se u proteklih godina dokazao kao jedan od najkvalitetnijih programa popularizacije rada znanstvene zajednice i znanosti općenito. Javnost, a osobito učenici i studenti jako dobro su prihvatili zanimljiv, pristupačan, interaktivan i zabavan način prezentacije uloge i dostignuća znanosti i tehnologije prisutan na festivalu.

Na tom su tragu organizatori tako i ove godine priredili brojna događanja koja će svima biti besplatno dostupna, kako ona koja će se održati online, tako i ona uživo, što će se održati u skladu s epidemiološkim uvjetima. U kreiranju kvalitetnoga programskog sadržaja sudjelovala su mnoga hrvatska sveučilišta, studentske udruge i pojedinci te udruge vezane za popularizaciju znanosti.

Uz napomenu kako riječ kultura etimološki dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati, na festivalu će se postaviti više pitanja, poput - nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li važnost istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo u tome uspješni. Postavit će se i pitanje o tome tko utječe na naša mišljenja, stavove i predrasude u doba kada je informacija dostupna svima, ali ne i svijest o njezinu porijeklu, istinitosti i kvaliteti.

Iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla u zagrebu istaknuto je kako kroz ovogodišnju temu "Kultura znanosti" na razuman način nastoje komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti zbog održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja.

Sva događanja besplatna su za posjetitelje,  a dostupna su i na web stranici Festivala znanosti, YouTube kanala te Facebook profila Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. kako bi znanost približila javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšala javnu percepciju znanstvenika, te motivirala mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom "Nikola Tesla" i British Councilom, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Festival znanosti u Rijeci

Zanimljivih sadržaja neće nedostajati ni na riječkom Korzu.

Vedrana Mikulić
iz Organizacijskog odbora Festivala kazala je da su pripremljene aktivnosti za različite uzraste, pokusi iz fizike, matematike, matematički trikovi s kartama, pokusi o svjetlosti i puno drugih aktivnosti.

Građani mogu sudjelovati svakoga dana od 12 do 14 i od 17 do 19 sati. Za one koji ne stignu, spremni su programi i putem digitalnih platformi, na službenim stranicama Festivala znanosti ili na Facebooku.

- Predavanja su o prirodnim i društvenim znanostima, sociologiji, medicini, astronomiji, matematici, kaže Vanesa Ujčić Ožbolt iz Organizacijskog odbora Festivala znanosti.

- Važno je da znanost približimo javnosti koja je u posljednje vrijeme u revitaliziranju svega pa tako i znanstveno dokazanih činjenica. Nadamo se da na ovaj način, kada smo u kontaktu s njima možemo pomoći da ponovno vjeruju znanosti kao takvoj, kaže Željka Modrić Surina iz Organizacijskog odbora Festivala znanosti.

Što znanost krije, što novo možemo naučiti, doznati se može do subote, 15. svibnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!