Nikola Tesla - veliki genij koji je svojim izumima promijenio svijet

07.01.2023.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: Ivana Debeljak/Dnevnik/HRT/IMS

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Često nacionalno svojatan, intelektualno pokraden, veliki genij koji je svojim izumima promijenio svijet - Nikola Tesla također je sa svojim likom na kovanicama ušao u eurozonu. No, ni 80 godina nakon smrti nije ni dovoljno niti ispravno vrednovan.Njegovih je više od 700 izuma. Za njega su mnogi čuli. No rijetki točno znaju tko je bio taj genij i za što je sve zaslužan.

- Često znaju za Nikolu Teslu, pogotovo u slučaju stranih posjetitelja. Kod nas ih privuče ih upravo njegovo ime, ali nekad imaju neke određene zablude u vezi njega, kaže Katarina Ivanišin Kardum, muzejska savjetnica, Tehnički muzej Nikola Tesla.

Svijet kakav danas poznajemo ne bi bio isti bez njegovih izuma.

- Znam o Nikoli Tesli da je on stvorio struju, znam da su mu zapravo krali njegovu ideju i da je jedan čovjek i prije njega izmislio struju, znam da se automobil Tesla zove po njemu zato jer je on izumio struju, a on je na struju, kaže devetogodišnja Una.

- Došli smo danas na obljetnicu njegove smrti u muzej, klinci još nisu bili pa sam odlučila da bude današnje iznenađenje, a u biti znamo sve o Nikoli Tesli, jedan od najvećih umova koji je ikad postojao i ponosni smo da je s naših podneblja, kaže Ajla iz Zagreba.

Rođen u Lici, u Smiljanu, preminuo u New Yorku na današnji dan prije 80 godina. Dobrobit čovječanstva uvijek mu je bila na prvom mjestu.

- Mi zapravo još ni nismo svjesni svih postignuća koje je on načinio i što je ostavio sve svijetu, a mi na Institutu Ruđer Bošković pokušavamo uhvatiti neke poruke koje je on ostavio, između ostalog i poruke da nije bio shvaćen u svoje vrijeme pa na tome pokušavamo graditi da mi bolje komuniciramo našu znanost sa društvom, kaže Vilko Smrečki, Institut Ruđer Bošković.

Društven nije bio.

- Poznato je da je puno poznatih žena - umjetnca, glumica htjelo doći do Tesle i upoznati se no međutim on je imao svoje principe i svoje stavove, birao je s kim će razgovarati, otkriva Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge "Nikola Tesla - Genij za budućnost".

Bio je svoj i nije mu bilo važno što drugi misle o njemu. Novac ga nije zanimao, na ženama nije volio vidjeti bisere. Nije volio ni buku, ni s kim se nije rukovao premda je uvijek nosio rukavice. A upravo te rukavice, kao i ostali njegovi osobni predmeti, izložene su u Zagrebu do 1. veljače u pošti u Jurišićevoj. Nakon toga odlaze onamo odakle je Tesla i potekao - u Liku, u selo Smiljan.


Obilježena 80. obljetnica smrti Nikole Tesle

U povodu 80. obljetnice smrti velikog izumitelja Nikole Tesle, članovi udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost te predstavnici Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković položili vijence na njegov spomenik u Zagrebu. 

Na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine, u hotelu 'New Yorker' u New Yorku umro je jedan od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena. Tesla je iza sebe ostavio veliko nasljeđe, a svojim je nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zauvijek promijenio i zadužio svijet.


Najvažniji su mu izumi bili sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje, izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, oscilacijski transformator (Teslina zavojnica), rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije, sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije, teleautomatika, Teslina turbina, radio...


Tesla je dobio 15 počasnih doktorata diljem svijeta, govorio je osam jezika. U njegovu čast jedinica za magnetsku indukciju nazvana je tesla. Sagradivši centralu na Nijagarinim slapovima, ostvario mu se san još iz djetinjstva.


Vijence na njegov spomenik u Zagrebu položili su predsjednica Udruge Dragica Mihajlović, Ivan Ivanković, izaslanikom gradonačelnika grada Zagreba te Vilko Smrečki, izaslanik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.


Događaju su, kako je priopćeno, nazočili i članovi udruge, predstavnici grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković te štovatelji lika i djela Nikole Tesle. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!