Radonić: Možemo očekivati baze na Marsu, ali pravo preseljenje nije realno

08.03.2021.

11:19

Autor: HRT/Dobro jutro, Hrvatska

Ante Radonić

Ante Radonić

Foto: HRT / Dobro jutro, Hrvatska

Više od dvadeset godina, svakoga utorka Andromeda educira slušatelje o svemiru i našem mjestu u njemu, a astronom Ante Radonić i urednica Dubravka Družinec Ricijaš, već dugo su prepoznatljivi glasovi Andromede. Emisija je među deset kandidata u utrci za prestižnu medijsku nagradu Večernjakova ruža koja se dodjeljuje se u sedam kategorija. Hrvatska radiotelevizija ove se godine natječe u pet kategorija : TV osoba godine, TV emisija godine, Radijska osoba godine, Radijska emisija godine i Novo lice godine.                                                                

Emisija Andromeda nominirana je za Večernjakovu ružu u kategoriji Radijska emisija godine. Urednica i voditeljica emisije je Dubravka Družinec Ricijaš, a stalni stručni suradnik stalni gost emisije je Ante Radonić.  Prva urednica emisije je bila Tanja Devčić. Ante Radonić u emisiji je od samog početka, od ožujka 1996. godine. Andromeda se emitira utorkom na Drugom programu Hrvatskoga radija od 20 do 22 sata.

Legendarna radio emisija educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu te uz stručne suradnike Antu Radonića i Korada Korlevića odgovara na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.


Ante Radonić, astronom, do umirovljenja (2017.) radio je u Tehničkom muzeju u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s astronautikom. Održao je više od 500 javnih predavanja iz područja astronomije, astronautike i raketne tehnike diljem Hrvatske. Napisao je na stotine popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Surađuje s HRT-om još od 70-tih godina (Dječji i Znanstveni program).

- Pitanja su raznovrsna, neka su čudna, ali većina su ozbiljna, Mnogi postavljaju pitanja i putem maila pa i na to odgovaramo. Pričamo tako da nas ljudi razumiju. Mnogi nas preko interneta slušaju iz raznih dijelova svijeta, kaže Radonić.

Ima li prijekora, kaže da se baš toga i ne sjeća.

- Cijeli život pratim zbivanja u svemiru i imamo puno toga za komentirati. Novim otkrićima širite svoje znanje. Važno je istraživati druge nebeske svjetove, a Mars je pogodan za dugotrajna istraživanja. Činjenica je da možemo očekivati u narednim desetljećima baze na Marsu, ali pravo preseljenje nije realno za očekivati. Putovanje od pola godine se može skratiti i na dva mjeseca ako to tehnologija bude omogućila. Ali na Marsu ne možete očekivati šetnju kao na zemlji i morate biti u skafanderu i moralo bi se boraviti u prostorijama ispod površine da bi se zaštitili od radijacije. Venera, Jupiter i Mars su u centru pažnje, ali u narednom desetljeću očekujemo velike letjelice koje će istraživati i njihove mjesece, ističe Radonić.

Podržite HRT-ove kandidate u utrci za prestižnu medijsku nagradu Večernjakova ruža 

Za svoje favorite možete glasati do 14. ožujka u 10 sati i to na nekoliko načina. Kuponima, koji će do 13. ožujka biti objavljivani u Večernjem listu i u prilogu „Ekran", telefonom na broj 065 900 900 slijedeći govorne upute za glasanje. Cijena poziva iz fiksne mreže 1,50kn, iz mobilne 2,40; PDV uključen.

Podržati svoje kandidate možete i SMS-om na broj 60085 (cijena SMS-a je 2,40kn; uključen PDV) na sljedeći način:

Za Zrinku Grancarić potrebno je upisati RUZA2020 12

Za Joška Lokasa RUZA2020 14

Za serijal „A Porina dobiva" RUZA2020 21

Serija „Nestali" RUZA2020 23

„Škola na Trećem" RUZA2020 25

Ivana Radaljac Krušlin RUZA2020 33

Emisija „Andromeda" RUZA2020 41

Emisija „Homo sapiens" RUZA2020 44

Za emisiju „Povijest četvrtkom" RUZA2020 45

Za Nikolinu Ćosić RUZA2020 72         

Galerija
Andormeda, kultna radijska emisija o Svemiru , Foto: HRT/HRT
Ante Radonić i Dubravka Družinec Ricijaš, Foto: HRT/HRTAnte Radonić i Dubravka Družinec Ricijaš, Foto: HRT/HRTDubravka Družinec Ricijaš, Foto: HRT/HRTTanja Devčić, Foto: HRT/HRTKorado Korlević, Foto: Korado 10201/dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!