Svemir i Zemlja u objektivu kozmonauta Rjazinskog

25.05.2021.

11:09

Autor: Marina Fio Gabud/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Svemir i Zemlja u objektivu kozmonauta Rjazinskog

Svemir i Zemlja u objektivu kozmonauta Rjazinskog

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Gledam Zemlju kroz prozorski otvor. Mogu razlikovati nabore terena, snijeg, šume. Promatram oblake iznad Zemlje… Lijepo je!…" - riječi su to kozmonauta Jurija Gagarina, koji je prvi u povijesti čovječanstva bio s druge strane zvijezda i vidio naš planet svojim očima. Njegov sunarodnjak, znanstvenik Sergej Rjazanski, u svemir je letio dva puta.

Pogledajte priču o tome kako je kozmonaut dr. sc. Sergej Rjazinski ovjekovječio svoja putovanja svemirom spektakularnim fotografijama, koje su bile izložene u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

- To je jedinstveno iskustvo i vrlo lijep posao. Da, opasan je i vrlo odgovoran, ali nije riječ samo o doživljaju. Tu je i znanstveni rad. Međunarodna svemirska postaja ponajprije je znanstveni laboratorij. Provode se međunarodni programi i pokusi s kolegama iz drugih zemalja. To je i vrlo zanimljiv inženjerski posao jer je Međunarodna svemirska postaja najveće inženjersko postrojenje izgrađeno ljudskim rukama, kaže kozmonaut dr. sc. Sergej Rjazanski.


Rjazanski je proveo 306 dana u svemiru i čak četiri puta šetao njime. Jedna od šetnji trajala je više od osam sati. Ne iznenađuje stoga što je svoje iskustvo doživljaja jedinstvene ljepote Zemlje trajno zabilježio na fotografijama. 


- Zemlja je planet čiji se izgled mijenja svakoga trenutka, a taj neuhvatljivi sjaj može ovjekovječiti jedino fotografija. Zbog toga je svaki kadar snimljen iz orbite uistinu jedinstven, kaže nam Rjazanski. 

- Kad gledaš kroz iluminator u Međunarodnoj svemirskoj postaji, preplave te osjećaji. I silno ih želiš podijeliti sa svim ljudima koji nemaju mogućnost vidjeti naš divni planet iz tog kuta. Zato sam sve slobodno vrijeme nastojao fotografirati, prenositi svoje emocije kako bih što većem broju ljudi mogao pokazati zanimljiva mjesta na našem planetu, dodaje Rjazanski.


Nastalo je tako 350 tisuća fotografija.


- Najednom shvatiš da nisi znao da postoji tako lijep otok ili vulkan. Moj popis mjesta koja bih želio posjetiti nakon leta u svemir proširio se valjda sto puta. Mnogo sam toga vidio i na mnoga mjesta želim putovati, ističe Rjazanski.

Iako do sada u Hrvatskoj nije nikada bio, iz svemira naša mu je zemlja poznata.


- Prekrasna je francuska Polinezija s divnim otocima okruženima koraljnim grebenima. Veoma mi se svidjela Kamčatka. To je dio Rusije gdje ima vrlo mnogo vulkana, i to aktivnih. S užitkom sam snimao noćnu Europu, zato što ima mnogo jarko osvijetljenih gradova. Noćna Europa izgleda kao božićna girlanda. Osobito na mjesečini. To je veoma lijepo, smatra naš sugovornik.


Jutarnja svitanja u svemiru su drugačija, posebna...


- Tijekom leta u svemiru svaki dan vidimo šesnaest izlazaka i šesnaest zalazaka. Tako da imate priliku diviti se tom prizoru malo češće nego na Zemlji. I to je sjajno, oduševljeno će Rjazanski.


Kozmonaut Rjazanski nikada nije sanjao da će letjeti u svemir, ali nije mogao ni odbiti takvu priliku. Biolog po struci, prvi je znanstvenik koji je bio zapovjednik svemirske letjelice. Naučio je i vidio mnogo. Posebice kako je nužno da svi surađujemo. 


- Dokazuje se to svakodnevno na Međunarodnoj svemirskoj postaji gdje smo samo ljudi, a tek onda predstavnici nacija. U svemiru nema nikakvih granica i iz svemira se granice na Zemlji ne vide. Ali vidi se nevjerojatan planet koji smo dužni čuvati, naglašava Rjazanski.


A skepticima koji zagovaraju teoriju da je Zemlja ravna ploča Rjazanski poručuje:


- Učite fiziku u školi. Vrlo je lako shvatiti i vrlo je lako dokazati da je Zemlja zaista okrugla. I, naravno, vrlo lijepa, zaključio je Sergej Rjazanski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!