Fasada kao platno, ulica kao galerija

10.04.2021.

07:00

Autor: Marina Fio Gabud/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Grafiti na gradele

Grafiti na gradele

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ne tako davno grafiti su u očima većine javnosti najčešće noslili negativni predznak. Smatralo se to uništavanjem javne imovine i izrazom neutemeljenog bunta. No oni kakve danas poznajemo postali su popularni tek '70-tih godina prošlog stoljeća kada su se počeli pojavljivati na ulicama New Yorka. Nekoliko godina poslije postali su neizostavan dio urbane kulture. 

Hrvatska scena razvija se od sredine '80-tih, a prvi crtači, inspirirani hip-hopom, djelovali su u Zagrebu. Neki od pionira aktivni su i danas kada je cijela priča prerasla u uličnu umjetnost.

- Gafitima je mjesto na ulici prije svega. Ta umjetnost ima svoja i ulična pravila. U određenom vremenu počela je ulaziti i u galerijske prostore i institucije. Međutim to su ipak nekakvi manji djelovi. Ona i dalje zadržava sve oblike ulične kulkture pa čak i kontrakulture, objašnjava organizator 'Grafiti na gradele festivala' Marko Boko. Naglašava kako se grafitima ljudi izražavaju te kako je teško danas velike urbane sredine zamisliti bez takvog izražaja.

Mural od 175 metara četvornih

Oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji, rukom autora koji ima stav i estetski osjećaj mogu na specifičan način obogatiti karakter ulice ili grada. Veliki mural, od 175 metara četvornih kojega su grafiteri napravili u jednom zagrebačkom kvartu, kaže Boko - oduševio je stanare. Na muralu se isprepliću mladi i stariji u svojim svakodnevnim obvezama.

- Umjetnici koji su radili ovaj mural su dali ovaj svoj kreativni input i napravili su prvo skicu po kojoj smo odlučili da je to adekvatno za ovaj kvart. Stanarima smo to pokazali, oni su se oduševili. Rekli su - gledajte, tu je prije bio sivi, zapušteni, zašarani zid u donjem dijelu. Sigurni smo da ćete nam ponuditi nešto puno, puno bolje od toga, priča Marko Boko.


Kolektiv Grafiti na gradele surađuje s poznatim imenima ove scene, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. A svake godine okupljaju se u Bolu na Braču na istoimenom festivalu. Festival traje 4 dana. Oslikavaju se veliki murali i grafiti. Organiziraju se radionice za djecu i mlade. Podučavaju ih da se radi o načinu izražavanja i umjetnosti - a ne vandalizmu i uništavanju.

Napravili su i mural u Španskom. I ne misle stati. Projekata je puno, a umjetnici željno išćekuju oslikati prazno ulično platno i tako prenijeti neku svoju poruku, viđenje društva ili svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!