Lovro Palijan - jedini dječak u sinkroniziranom plivanju u Hrvatskoj

02.11.2021.

10:26

Autor: Marina Fio Gabud, Zrinka Krešo/Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT/S.M.

Lovro Palijan

Lovro Palijan

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Lovro Palijan je jedini registrirani sinkronizirani plivač u Hrvatskoj, a sve ostale su plivačice. Lovro ima 11 godina i ide u 5. razred. Želio se baviti nekim sportom, ali mu nisu "zapinjali" nogomet, košarka i ostali sportovi s loptama. Htio je nešto drugačije, a potaknulo ga je i to što sinkronizirano plivanje trenira i njegova sestra.   

Sinkronizirano plivanje u jednu cjelinu povezuje nekoliko sportova - plivanje, gimnastiku, balet, elemente akrobatike i ronjenje. U njemu posebno do izražaja dolazi izdržljivost. I iako izgleda lagano i vrlo tečno, izrazito je zahtjevan. Ana Novak, glavna trenerica u klubu sinkoniziranog plivanja Medveščak, kaže kako su definitivno najteže koreografije, odnosno svi sinkro elementi. 

- Uglavnom su nam noge gore, a glava dole i čim smo u vodi, nismo u prirodnom ambijentu. Još smo i naopako, bez zraka, dodaje. 

Sinkoniziranim plivanjem uglavnom se bave djevojke. No u posljednje vrijeme sve češće, doduše izvan Hrvatske, probudilo se zanimanje i kod dječaka. Željka Ajelić Sorić, trenerica u klubu sinkoniziranog plivanja Medveščak, pohvalila je Lovru i kazala da je on poseban dječak i super radnik. Već godinama svakodnevno po tri sata trenira. Pliva u klubu Medveščak koji djeluje više od 20 godina i po ostvarenim rezultatima u vrhu je sinkroniziranog plivanja. Lovro se natječe u tri discipline - mixed duo, tim i kombinacija, a njegova je partnerica Rania Demirović.

- Jako je dobar i prijatelj je. Dobro radi i dobro se slažemo. Mi smo mixed duo. Jedini je dečko u Hrvatskoj tako da uvijek na natjecanjima osvojimo jedno zlato i to mi je jako lijepo, kazala je Rania Demirović. 

Lovro ističe da je dosad bio na mnogo državnih i gradskih natjecanja i da je bilo lijepo. Sjeća se svakog natjecanja kao da je bilo jučer, a na svakome i uživa.

- Za sada smo se samo bazirali tu na hrvatska prvenstva. Planiramo opet ići na otvoreno natjecanje, a će biti u Sisku. Ondje će biti i druge države. Imali smo u planu otićI u Slovačku jer tamo ima dosta „mix dua”, baš da vidimo kako će se oni snaći u tome. To nam je plan, kazala je trenerica Željka Ajelić Sorić. 

Lovro trenira tjedno šest dana, ali uspijeva uskladiti i treninge i školske obveze

Osim trenerica, Lovri je velika potpora i njegova sestra Lana koja pliva u istom klubu.

- Sestra mi trenira već 13 godina. Jako je dobra. Nekad mi pomaže u koreografiji, elementima i suhim treninzima. Nekad me isteže za špagu ili mi pokaže kako napraviti neki element i to jako pomaže. I jako ju volim, kaže Lovro. 

Osim upornosti, velikih odricanja i izdržljivosti potrebna je i dobra organizacija. Lovro trenira šest dana u tjednu i uskladiti treninge sa školskim obvezama nije ni najmanje lako.

- Ili prije treninga ili nakon treninga stignem napisati zadaću, naučit za test koji slijedi sljedeći dan ili za dva dana i to sve uvijek zapravo bude dobro. U školi sam mislim jako dobar. Dosad je svaka godina prošla s pet i nadam se da će tako i ostati, vjeruje Lovro.

Sinkronizirano plivanje standardni je olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine. I iako hrvatska sinkro reprezentacija nije nikada na njima sudjelovala, u klubu nam otkivaju kako se intenzivno spremaju za iduće igre u Parizu. A tko zna, možda jednoga dana, našu zemlju bude predstavljao i Lovro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!