Kako neodoljivi štenci postaju psi vodiči

05.07.2021.

09:18

Autor: Zrinka Krešo/Dobro jutro, Hrvatska/V.M.HRT

Centar za rehabilitaciju Silver

Centar za rehabilitaciju Silver

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U zagrebačkom Centru za rehabilitaciju Silver rađaju se mali labradori i retiriveri koji će kad narastu biti psi pomagači, čovjeku dakako. 

Kako maleni psići, koje još ni ne znaju za sebe, a pred kojima je dugi put i veliki izazov, postaju vodiču, provjerila je je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Kad psi imaju ima dva mjeseca odlaze na socijalizaciju kod ljudi koji su spremni voditi ih posvuda, ali baš posvuda. Nova zakonska odredba kaže kako psi vodiči mogu u sve javne institucije. Mogu boraviti i na radnome mjestu. 


Poput Gabi koja je na socijalizacije kod Lidije, i s njom je svaki dan u Centru Suvag. Gabi ulazi u sve trgovine, vozi se javnim prijevozom, ide na izlete, u kino i kazalište, čak i u crkvu.

Gabi i Lidija

Gabi i Lidija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uopće ne treba ni pitati kakav je osjećaj kad nakon godinu i pol treba psa vratiti u centar Silver - jako je teško, ali nakon svega ponosni su da je pas zahvaljujući njihovom trudu odabran za nastavak treninga i da će biti od velike koristi slijepoj osobi.


U centru psi vodiči imaju livadu i za opuštanje i trčkaranje, pa je pas tamo ponovno razigrani kućni ljubimac, no, uvijek je usmjeren na čovjeka: može predosjetiti napadaj epilepsije, rak, a novija istraživanja pokazuju kako osjeća tko ima koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!