Svjetlosno onečišćenje - jedan od glavnih zagađivača u prirodi

09.06.2022.

18:37

Autor: Marija Milas/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Svjetlosno onečišćenje

Svjetlosno onečišćenje

Foto: Ilustracija / Shuttesrstock

Ako ste ikada zaboravili upaliti svjetla u automobilu tijekom noćne vožnje i to niste primijetili, to znači da je grad previše osvijetljen. Jedan je to od znakova svjetlosnog onečišćenja, rijetko spominjanog problema na koji astronomi i biolozi upozoravaju već godinama.  


Umjetna svjetlost nema neugodan miris i ne proizvodi buku, no jedan je od glavnih zagađivača u prirodi.  

- Nestanak bumbara, leptira, noćnih leptira, mi smo sad došli negdje na jednu desetinu onoga što je bilo 2000. godine. U 22 godine, napravili smo pokolj u prirodi, govori Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu. 

Korištenje umjetnog svjetla na planetu povećava se za 2 posto svake godine. Ovakvo onečišćenje neki stručnjaci uspoređuju s klimatskom krizom. 

- Krijesnice su naravno jedne od najugroženijih zato što svijetle i tako si traže partnere, a onda umjesto da si nađu partnera zalijeću se u nekakve lampe, rekao je Boris Štromar, dopredsjednik Udruge "Naše nebo" . 

- Remeti san, povećava šansu za pretilošću, čak dovodi do povećanog procijene rizika za pojedine vrste raka, istaknuo je Albert Cattunar, NZJZ PGŽ.. 

Hrvatska se može pohvaliti s nekoliko parkova "tamnog neba". S druge pak strane, svjetlost naše metropole puno je jača od one Beča ili Budimpešte. 

- Svjetlosno onečišćenje Hrvatske, recimo Zagreba, vidi se na vrhu Triglava, tako da smetate nama i mi vama smetamo recimo rasvjetom Kopra, Trsta, Ljubljane, govori Andrej Mohar, udruga "Tamno nebo Slovenije". 

Jaka rasvjeta je skupa. U Hrvatskoj postoji zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, no stručnjaci njime nisu zadovoljni. 

- Iako imamo definiciju ekološke rasvjete u zakonu to nam ništa ne vrijedi ako ćemo time osvijetliti svaki kozji put ili na primjer, autocestu u punom profilu, to nam zakon trenutno omogućava, ističe Štromar. 

- Svi koji se bave rasvjetom pronađu 100 načina kako da se stavi više rasvjete tamo gdje rasvjeta nije potrebna, naglašava Mohar.

Svi smo mi dio prirode, promjena može započeti već u našim domovima. Zato gasite svjetlo koje nije potrebno. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!