14:11 / 07.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

U Zagrebu obilježena 78. godišnjica smrti Nikole Tesle

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na 78. godišnjicu smrti jednog od najvećih svjetskih znanstvenika, Nikole Tesle, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da je on čovjek koji nas objedinjuje.
Nikola Tesla je čovjek koji nas objedinjuje, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u četvrtak, uz 78. godišnjicu smrti jednog od najvećih svjetskih znanstvenika.

➡️ 78. obljetnica smrti izumitelja Nikole Tesle
➡️ Suočeni sa sporim cijepljenjem znanstvenici u potrazi za novim taktikama
➡️ Projekt Ruđera i Belupa za ublažavanje poremećaja prehrane


Pupovac je, zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te predstavnicima Instituta Ruđer Bošković i Udruge Nikola Tesla, položio cvijeće kod Teslina spomenika u središtu Zagreba.

Rekao je kako se "htjelo poklopiti" da na današnji dan - kada se slavi Božić po julijanskom kalendaru i dolazak Svjetlosti nebeske na zemlju - odaje počast Tesli, geniju koji je pomogao čovječanstvu da ima svjetlost električne energije.

- Tesla je čovjek koji nas objedinjuje. Uz sve naše podjele, kakve su bile, Nikola Tesla je uvijek bio iznad njih, istaknuo je i dodao kako Tesla objedinjuje - i svojim znanstvenim genijem i svojim političkim umom, rekao je Pupovac.

- Mi u Hrvatskoj - i Hrvati i Srbi - imamo razloga ga slaviti zato što je simbol koji nas približava i koji nas podučava kako i na koji način se trebamo međusobno odnositi, naglasio je predsjednik SNV-a, "posebno zato što smo na vjetrometini i zato što postoje dani kao što su ovi koje prolazimo na Baniji, u Zagrebu i zajedno sa cijelim svijetom, kad je posrijedi pandemija Covida", dodao je.

Predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović podsjetila je da je Nikola Tesla na današnji dan umro u hotelu New Yorker u New Yorku u sobi 3327 na 33. katu.

- Otišao je veliki genij, ali njegova djela su ostala među nama, istaknula je Mihajlović.

Izrazila je zadovoljstvo što članovi udruge i štovatelji Nikole Tesle cijene i žele upoznati njegova djela i humanost. Skrenula je pozornost na Teslino bezuvjetno davanje za opće dobro svih.

- Neka nam Nikola Tesla bude uzor. Djelujmo srcem i ljubavi s Nikolom Teslom i pomozimo svima potrebnim u ovoj situaciji bez različitosti, bez dijeljenja. Budimo tolerantni i humani kao Nikola Tesla, poručila je.

Predstavnik Instituta Ruđer Bošković znanstvenik Karolj Skala rekao je da im je uvijek drago doći kod spomenika Nikoli Tesli kojega je izradio kipar Ivan Meštrović i prisjetiti se velikog znanstvenika, a gradonačelnik Bandić zahvalio se znanstvenicima iz Ruđera i obitelji Ivana Meštrovića, još jednog hrvatskog velikana, što je spomenik Nikoli Tesli, djelo Ivana Meštrovića, postavljen na križanju Tesline - Masarykove - Preradovićeve ulice.

Nikola Tesla bio je, prije svega, bio kozmopolit, ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu u kojoj je rođen, njegova djela neće nikada umrijeti, on će živjeti vječno.

- U ime svih Zagrepčana i Zagrepčanki mogu samo s ponosom reći da smo sretni da je živio jedno vrijeme u Zagrebu, da je bio poseban - i svoj i naš. Nikola Tesla nije ni hrvatski ni srpski, on je svjetski. To su ljudi koji su kozmopoliti, koji su svoje djelo ugradili u budućnost svijeta. I hvala mu na tome, poručio je Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!