Varaždin je ovih dana robotičko središte

09.06.2023.

20:17

Autor: Sara Badžek/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Robotika

Robotika

Foto: Dnevnik / HRT

U Varaždinu se održava najveće europsko natjecanje u robotici European RoboCup junior. Više od 500 mladih robotičara i 200 mentora natječe se u tri kategorije. Robotika je naša budućnost, a sudeći prema znanju natjecatelja veoma je svijetla. 

Robotika je zabavna. Neće biti lako otići kao prvak. Konkurencija je jaka, a natječe se 500 robotičara iz 18 zemalja. Hrvatska je domaćin natjecanja prvi put. Varaždin nije odabran slučajno. 

- Zato u Varaždinu jer je ovdje pokrenuto prvo natjecanje i prvi put smo s varaždinskom ekipom otišli na natjecanje u Istanbul, rekla je Jelka Hranić, Hrvatsko društvo za robotiku.

Te generacije robotičara, danas su studenti, doktorandi, na svjetskim sveučilištima. 

- Trebao bih za tjedan dana braniti diplomski rad, sve u roku, tako da mislim da se ne mogu žaliti na znanje koje su mi prenijeli, rekao je Matej Novosad, student Fakulteta elektrotehnike u Pragu.

Kažu naši robotičari kako se ne smije podcjenjivati hrvatski talent. 

- Ljudi misle da je smiješno kad se Hrvati vrate sa svjetskih natjecanja prvi. Jaki konkurenti su na natjecanjima Japanci i Amerikanci, gdje smo uvijek bili u tri najbolja, ako ne i prvi, rekao je Antonio Dijanić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Na to su naviknuli i mentore. 

- Očekujem da se zabave i da osvoje koju medalju, istaknuo je Ivica Kolarić, mentor, voditelj centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije.

Ispratio je i mentorirao generacije robotičara - entuzijazam kakav se rijetko viđa. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!