Upozorenje Copernicusa: Europi prijeti vrlo visoko onečišćenje ozonom

19.07.2022.

Zadnja izmjena 14:34

Autor: I.Z./HRT

Europi prijeti vrlo visoko onečišćenje ozonom

Europi prijeti vrlo visoko onečišćenje ozonom

Foto: Copernicus služba za nadzor atmosfere / HRT

Znanstvenici iz Copernicus službe za nadzor atmosfere predviđaju vrlo visoke razine onečišćenja površinskog ozona u velikoj regiji Europe kako temperature rastu. Požari na otvorenim prostorima u porastu su diljem južne Europe. 

Znanstvenici iz Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) upozoravaju da bi vrlo visoke razine onečišćenja ozonom u južnoj Europi uzrokovane toplinskim valom sada mogle utjecati na sjeverozapadne regije u sljedećih nekoliko dana.

Predviđanje dolazi nakon što je u zapadnoj i južnoj Europi zabilježeno iznimno veliko površinsko onečišćenje ozonom, osobito nad Pirenejskim poluotokom i dijelovima sjeverne Italije. 

CAMS, koji provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, nastavlja pratiti površinske koncentracije ozona nakon porasta razina uzrokovanog toplinskim valom, uz razorne požare na otvorenim prostorima.

Sredinom srpnja maksimalne dnevne vrijednosti površinskog ozona, koje dosežu vrhunac sredinom dana, dosegle su nezdrave razine u Portugalu, Španjolskoj i Italiji, pri čemu su na nekim mjestima izmjerene vrijednosti veće od 200 μg/m3. Dok se predviđa smanjivanje koncentracija na Pirenejskom poluotoku, one su porasle iznad 120 μg/m3 u sjevernim i zapadnim dijelovima Europe od 18. srpnja jer toplinski val donosi rekordne temperature. Predviđa se da će dosegnuti vrhunac između 18. i 20. srpnja, prije popuštanja.

Ozon na Zemljinoj površini ključni je onečišćivač zraka

Ozon na Zemljinoj površini ključni je onečišćivač zraka koji može utjecati na ljudsko zdravlje, poljoprivredu, pa čak i ekosustave. Ozon (O3) je reaktivni plin unutar dva sloja atmosfere, stratosfere (između visina od približno 15 i 50 km) i troposfere (do približno 15 km visine). Dobro poznati ozonski omotač u stratosferi štiti život na Zemlji od sunčevog ultraljubičastog zračenja. Međutim, na nižim nadmorskim visinama igra različite uloge kao glavni staklenički plin, u regulaciji sastava atmosfere i kao komponenta onečišćivača zraka gdje je jedan od glavnih elemenata urbanog smoga.

Budući da je riječ o sekundarnom plinu koji nastaje interakcijom sunčeve svjetlosti s hlapljivim organskim spojevima i dušikovim oksidima koje emitiraju fosilna goriva i drugi umjetni izvori, smanjivanje emisija je ključno.

Mark Parrington, viši znanstvenik iz Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS), komentira: Potencijalni utjecaji vrlo visokog onečišćenja ozonom na ljudsko zdravlje mogu biti znatni kod respiratornih i kardiovaskularnih bolesti. Više vrijednosti mogu dovesti do simptoma poput grlobolje, kašlja, glavobolje i povećanog rizika od napadaja astme. Clean Air Alliance procjenjuje da onečišćenje ozonom uzrokuje otprilike milijun dodatnih smrti godišnje. Zbog toga je ključno pratiti razine površinskog ozona.

Požari na otvorenom prostoru i dalje haraju jugozapadnom Europom

Uz povećano onečišćenje ozonom, europski toplinski val također pogoršava razmjere i intenzitet požara na otvorenim prostorima koji trenutačno bjesne južnom Europom, posebice u jugozapadnoj Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu.


Najteže su pogođene regije Gironde južno od Bordeauxa, Extremadura i Galicija u Španjolskoj te dijelovi Portugala. Vrlo sušni uvjeti i ekstremna vrućina pogoršavaju rizik od požara na otvorenim prostorima, a prognoze opasnosti od požara iz ECMWF-a, dostupne putem Copernicus Emergency Management Servicea, upozoravaju da je veliki dio zapadne Europe u ekstremnoj opasnosti od požara, neka područja vrlo ekstremnoj opasnosti.

Osim toga CAMS GFAS sustav temelji se na satelitskim promatranjima lokacija požara na otvorenim prostorima i Fire Radiative Power (FRP), mjeri intenziteta koja se koristi za procjenu emisija zagađivača dima.

Ukupne procijenjene emisije ugljika od požara na otvorenim prostorima u Španjolskoj između 1. lipnja i 18. srpnja već su veće od ukupnih emisija od lipnja do srpnja od 2003. do 2021. u skupu podataka CAMS GFAS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!