Arheolozi pronašli 17.000 godina starog divljeg magarca

30.09.2022.

07:00

Autor: Ana Marušić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Stari divlji magarac

Stari divlji magarac

Foto: HTV / HRT

Na Dugom otoku, točnije u špilji Vlakno koja obiluje nalazima iz daleke prošlosti, među njima su ostaci najstarijeg Dalmatinca, nazvanog Šime. Veliko je zanimanje izazvao i posljednji pronađeni nalaz.

Špilja Vlakno već je poznata po najstarijem dosad zabilježenom ukopu u Dalmaciji, zatim i po paleolitičkoj Veneri, a kad su arheolozi prešli na dublje slojeve, odnosno starije razdoblje, pronašli su magarca starog 17.000 godina starog divljeg magarca.

- Magarac je završio kao "menu" za nekog paleolitičkoga lovca, barem većina njegovih dijelova. Pronašli smo cijelu jednu situaciju s vatrištem, oružjem, oruđem od kojeg su se te kosti, odnosno hrana, spremala. Našli smo glavu koja je iz nekog razloga ostala sačuvana, kazao je profesor Dario Vujević, voditelj projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Ostali nalazi znanstveno su još dragocjeniji jer nude uvid u način života naših predaka.

- To su većinom šiljci različitih kopalja i projektila, oruđe za obradu hrane i gomile njihove hrane iz toga vremena. Kao jedna cjelina zapravo su još vrjedniji jer iz toga razdoblja na cijeloj istočnoj obali Jadrana gotovo da i nema nekakvih informacija, dodaje profesor Vujević.

Arheološka istraživanja špilje Vlakno ne bi bila moguća bez financiranja Hrvatske zaklade za znanost, ali i bez svestrane potpore Ministarstva kulture, Sveučilišta u Zadru i Općine Sali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!