"Burza rada" Julijane Matanović, ali kao urednice

18.09.2023.

08:16

Autor: Tamara Džebić Šaljan/M.B./HRT

"Burza rada" naslov je nove knjige koju potpisuje Julijana Matanović. No ovaj put ne kao autorica, nego urednica i referentica. Okupila je 11 spisateljica i rekla im da napišu priče o 12 zanimanja. Dvanaestu priču pod nazivom "Tkalja" napisala je ona sama.


I nakon gotovo 40 godina na književnoj sceni, kao znanstvenica, urednica ili književnica, Julijana Matanović s onim istim žarom s kojim je prije 26 godina pričala o svom književnom prvijencu "Zašto sam vam lagala", govori o novoj knjizi koju je osmislila i koja je nastala, baš kao i svaka prije nje, iz nekih vlastitih rana.

- Odrasla sam i ostarila uz priču o tome kako trebaju žene jedna drugu podržavati, no u praksi se to nije baš pokazalo, nisam baš puno osjetila ženske podrške i onda sam htjela napraviti jednu knjigu gdje bi bile žene, koje će govoriti o nekim zanimanjima, ali koje idu nekom sporednom cestom hrvatske književnosti, kazala je Julijana Matanović.

I dok je primjerice Anja Šovagović Despot pisala o barunici, a Božica Jelušić o perodržačici, Nada Đerek svoju je priču naslovila Ledarica, a Ružica Miličević Dojilja. Svaka na svoj način oživjela je vlastito iskustvo ili žudnju.

- Ja sam se ovdje poigrala, htjela sam biti zajedno s njima, a urednički nije u redu da objaviš priču, a urednica si. Onda sam smislila način da bude njih 11 plus ja koja sam njihova referentica, koja ih prati kako stoje na burzi rada, odnosno književnoj sceni. Dvanaesta sam ja i to je Rad u fušu, kad pratim sve što se događa s njima onda referentica u fušu napiše priču, priča Matanović.

Osim što u fušu piše priče, ne odustaje od književnosti u svim njezinim oblicima i jedna je od najčitanijih hrvatskih književnica, iako su neke od vodećih kulturnih institucija, čini se, odustale od nje.   

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!