Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika

27.03.2023.

20:46

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Dom HDLU

Dom HDLU

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za postignuća u prošloj godini u galeriji Bačva. Svečanu atmosferu naravno prati oduševljenje laureata.

Izložba "Komadi" autorice Hane Miletić - najbolja je izložba u 2022. U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti - oduševila je posebnim umjetničkim vokabularom, procesima tkanja pa je uvrštavaju uz bok Jagode Buić. Uz tekstil upliće druge medije i materijale - fotografiju, objekt, instalaciju i zvuk, a osim reciklaže ukazuje i na rijetke ili iščezle tekstilne industrije u Hrvatskoj.

Mladi umjetnik godine je Domagoj Rogina, koji posljednje desetljeće plijeni pažnju kritike i publike.

Za doprinos likovnoj umjetnosti: Miroslav Gašparović, koji obilježava 4 desetljeća kustoskog rada, i 20 godina kao ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, a znamo, istaknuo se kao likovni kritičar i muzealac iza kojih su deseci programa.

I ona najveća nagrada - za životno djelo, maločas je uručena Goranu Trbuljaku. Ovaj svestrani umjetnik, jedan je od pionira konceptualne umjetnosti i antislikarskih strujanja u Hrvatskoj, i šire.

Može se reći da je njegov primarni alat bio humor, ironija, autoironija - kojima je propitkivao uopće pojmove umjetnik i umjetnost. Njegov as u rukavu je i kamera - jer je kao filmski snimatelj peterostruki dobitnik pulske Zlatne arene, ali i Zlatnog Oktavijana za životno djelo, uz 2 za animirane filmove. Filmaš, fotograf, profesor na akademiji dramskih umjetnosti - stigao je iz Pule.

- Bavljenje umjetnošću na razne načine je način života. Ja sam još davno prepoznao da je to moj način života i moja ljubav. To se onda manifestiralo kroz kustoski rad, kritičaski rad, rekao je Goran Trbuljak.

- S obzirom da ja ne živim u Hrvatskoj i rijetko kad izlažem ovdje, jako mi puno znači da je izložba posjećena i priznata, a sad i nagrađena, kazala je Hana Miletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!