Hrvatski glazbeni zavod ide u cjelovitu obnovu zgrade oštećene u potresu

31.10.2021.

17:04

Autor: HRT/Hina/J.L.

Obnova HGZ-a

Obnova HGZ-a

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) izvijestio je u nedjelju da nakon posljednjeg koncerta, održanog 29. listopada u HGZ-u, slijedi višegodišnja stanka zbog konstruktivne i cjelovite obnove zgrade Zavoda, vrlo oštećene u potresu.


Zgrada Zavoda sagrađena je od donacija građana Zagreba 1976. godine te je preživjela dva katastrofalna potresa, onaj 1880. i u ožujku 2020. godine.

Obnovu od potresa 1880. godine proveo je poznati arhitekt Herman Bolle.

- Prošlogodišnji potres prouzročio je golemu štetu, zgrada je dobila žutu naljepnicu i bila je potrebna hitna sanacija. Nekoliko tjedana nakon potresa započelo se s radovima i prve skele u Zagrebu postavljene su upravo na zgradi HGZ-a, a svojim donacijama u pomoć su uskočili građani i tvrtke iz cijele Hrvatske i svijeta, ističe se u priopćenju.

Hrvatski glazbeni zavod je bio među prvima koji je predao projekt za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava koja se financiraju iz Fonda solidarnosti EU i među prvima potpisao ugovor s Ministarstvom kulture i medija, podsjećaju iz HGZ-a.

Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković kaže kako će obnova krenuti od temelja prema vrhu, prvo s konstruktivnom, a zatim sa cjelovitom obnovom.

- Planiramo napraviti moderan kulturni centar i neće nas omesti ovaj potres, naprotiv, pretvorili smo ga u jednu novu mogućnost za Hrvatski glazbeni zavod koji će u budućnosti nuditi ne samo glazbene već i programe drugih umjetnosti, kazala je Matanovac Vučković.

Posljednjem koncertu prije obnove "Martina Filjak & friends za HGZ" nazočili su, između ostalih, i izaslanik predsjednika Republike Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Vlade i ministrice kulture i medija Krešimir Part te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Maja Novoselec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!