Izložba u povodu 140. godišnjice rođenja Ivana Meštrovića

30.03.2023.

20:21

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ivan Meštrović

Ivan Meštrović

Foto: HTV / HRT

U Splitu je večeras otvorena izložba u povodu sto četrdesete godišnjice rođenja našeg velikog umjetnika Ivana Meštrovića. Riječ je o njegovim crtačkim ostvarenjima, i to od dječačkih radova do onih nastalih u zrelijoj dobi. 

Anita Markovina izvijestila je za Dnevnik HRT-a kako je tako veliki broj crteža Ivana Meštrovića bio viđen prije dvadeset godina, a zato je i ova izložba važna.

- Sam Meštrović je rekao kako crtanje nije njegov posao, ali brojke ga demantiraju. Ostavio je 1500 crteža iza sebe, a 600 njegovih crteža čuva se u splitskoj galeriji Meštrović, rekla je.

Dodaje kako izložba ima i svoju on line verziju gdje je moguće vidjeti 140 crteža.

-To je 5 desetljeća stvaralaštva Ivana Meštrovića. Kroz crtež se prepoznaju njegova antologijjska djela. Imate Uvid u srž umjetničkog stvaranja, jer je crtež onaj trenutak kada umjetnička vizija dobiva vidljiv fizički oblik, rekla je Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović i autorica izložbe

Izložena su 82 crteža i jedna video animacija, te 140 crteža na online izložbi. Kako je kazala autorica Jurić Šabić želja joj je bila prikazati Meštrovićevu zbirku iz fundusa Galerije koja posjeduje čak 600 crteža te je najbrojnija zbirka njegovih crteža uopće.

- Radi se o pedeset godina njegova djelovanja. Najraniji crteži su oni koji stvarno imaju posebnu draž, a to su njegovi dječački crteži koje je nacrtao sa 16 godina. Jako su zanimljivi njegovi crteži nastali za vrijeme studija jer se vidi da se napaja literarnim izvorima, ali i narodnim epovima. Tih 140 crteža na online izložbi je zapravo 140 njegovih priča iz nekog dijela života, dok su posljednji crteži nastali za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme njegova utamničenja u ustaškom zatvoru u Zagrebu kada je crtao uglavnom religiozne motive, rekla je Jurić Šabić.

Ravnateljica Galerije Meštrović Sandra Grčić Budimir ističe da je to prva u nizu izložbi s kojom kreću u program obilježavanja, sve nastavljaju izložbom fotografija Zorana Alajbega Tajni život skulpture koja će se otvoriti ovoga ljeta, dok će krajem godine u Galeriji Meštrović biti postavljena multimedijalna izložba Ivana Marušića Klifa. Dio obilježavanja će biti i u Klovićevim dvorima u Zagrebu gdje će biti izloženo 260 djela Ivana Meštrovića koji se prikupljaju ne samo iz Hrvatske već i iz Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Austrije, Italije, Češke i SAD- a.

Više tematskih cjelina


Izložba je koncipirana kroz nekoliko većih tematskih cjelina (Dječački crteži, Simbolizam, Akt, Vjera i religija, Njujorški crteži, Javni spomenici, Skice i studije, Arhitektura) te predstavlja širok raspon Meštrovićevih crtačkih ostvarenja od dječačkih radova iz 1900. godine do radova nastalih u zreloj dobi i tijekom Drugog svjetskog rata, kada zauvijek napušta domovinu. Priređena je povodom 140. obljetnice njegova rođenja, koju će Muzeji Ivana Meštrovića obilježiti tijekom 2023. godine s nekoliko projekata i izložbi u Splitu, Zagrebu i Otavicama, a taj niz simbolično započinju sa 140 crteža.

Uz Zoranu Jurić Šabić, autor likovnog postava je i Viktor Popović, dok je za grafičko oblikovanje izložbenog postava i kataloga bio zadužen Viktor Popović. Dragan Đokić je autor video animacije, a Josip Rajević je odradio dizajn online izložbe.

Izložba će ostati otvorena do 28. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!