Jedna od najčitanijih i najcjenjenijih američkih autorica na 20. FEKP-u

09.06.2021.

09:18

Autor: Hina/V.M.

Siri Hustvedt

Siri Hustvedt

Foto: FEKP / HRT

Američka spisateljica Siri Hustvedt virtualno je u utorak gostovala u programu 20. Festivala europske kratke priče, gdje je sa svojim hrvatskim čitateljima podijelila svoja promišljanja o književnosti te govorila o svojem stvaralaštvu u kojemu objedinjuje različite discipline.

 S jednom od najčitanijih i najcjenjenijih autorica suvremene američke književnosti razgovor je u Knjižari Fraktura u Zagrebu vodila prevoditeljica Anda Bukvić, a o njezinu je pisanju uvodno govorila književnica Ivana Rogar.


Snimku razgovora pogledajte na YouTube kanalu FEKP-a:

Rogar je istaknula kako je riječ o cijenjenoj autorici sedam romana, jedne zbirke pjesama, nekoliko zbirki eseja te jedne knjige memoarske proze čiji je rad svojstven po tome što obuhvaća razna područja interesa. 


- Romani i eseji Siri Hustvedt interdisciplinarna su mješavina raznorodnih znanja. Posrijedi su najčešće područja neuroznanosti, psihoanalize, teorije književnosti i filozofije, te vizualnih umjetnosti. Podrijetlom je iz Norveške, te također govori i norveški jezik, a njezini su romani specifični po tome što su multidisciplinarni spojevi pripovijedanja i eseja iz raznih područja, rekla je Rogar.


Napomenula je da su "to uvijek eruditski romani koji su često složene strukture, lišeni tradicionalnog linearnog pripovijedanja i imaju brojne filozofske i teorijske digresije, ili su pak stvoreni kombinacijom različitih komunikacijskih vrsta, od intervjua, preko reportaže do dnevnika."


Na hrvatski jezik dosad je preveden njezin romaneskni prvijenac "Zavezanih očiju" (1992.), te dva svjetska bestselera, "Što sam volio" (2003.) i "Ljeto bez muškaraca" (2011.).


Siri Hustvedt, koja se svojim hrvatskim čitateljima pridružila putem Zooma iz svojeg doma u New Yorku, kazala je kako je pisati počela s planom da napiše kratku priču, ne očekujući da će to što piše prerasti u njezin prvi roman. 


- Nisam ni znala da je to roman dok nisam završila ono što je trebala biti priča. Tek tada sam shvatila da nije gotova i onda je to postalo neka vrsta kvarteta priča, koje su naposljetku prerasle u roman, pojasnila je autorica.


Tema 20. FEKP-a su "Otoci", a govoreći o tome koja je po njoj uloga umjetnika u današnje doba te je li se ona promijenila u proteklih godinu i pol dana pandemije, Hustvedt je kazala kako smatra da su umjetnici svih vrsta, ne samo pisci, u neprestanom dijalogu sa svijetom, pa premda možda i rade u samoći, oni su zapravo čitavo vrijeme s drugima.


- Neprestano smo u nekom stanju pluralnosti, pluraliteta, jer što je pisanje romana negoli preuzimanje glasova raznih likova? Stoga, možete biti sami u nekoj prostoriji, međutim, još uvijek su s vama drugi ljudi,  kazala je autorica. 


Siri Hustvedt (1955.) poetično, britko, promišljeno, začudno ali i provokativno piše o pamćenju, boli, sjećanju, stanjima duha, pisanju, obitelji i ljubavi. Djela su joj prevedena na više od 30 jezika. Živi u newyorškome Brooklynu gdje život i pisanje već četiri desetljeća dijeli sa suprugom, jednim od najznačajnijih američkih književnika 20. stoljeća, Paulom Austerom.


Govoreći o njezinu stvaralaštvu, Bukvić je kazala kako je je riječ o spisateljici ogromnoga znanja koja svoje priče piše sa sviješću da svaka priča nosi u sebi mnoštvo priča. 


- Te se priče konstantno sudaraju; one su nekakve ektoplazme koje se prožimaju na razne načine, u dijalogu su jedna s drugom, i onda izranjaju kao neki oblici koje ona obično stavlja u jedan žanr, žanr romana, rekla je.


Romani Siri Hustvedt su postmodernistički tour de force, dodala je, "s gotovo opsesivnim temama, među kojima je vjerojatno najpostojanija i najraslojenija tema identiteta, pa nepreciznosti sjećanja".


- Oni funkcioniraju u slojevima; mogu se čitati s jedne strane kao napete priče o obiteljskim odnosima, nekakvi bildungsromani, portreti umjetnice kao mlade osobe. Kad uronite u njen pripovjedni svijet s napetošću čitate da vidite kako će priča završiti, no ona naravno nikad ne završava, dodala je Bukvić.

Hustvedt je napomenula kako je važnost disciplinarnosti u njezinu stvaralačkom procesu posljedica dugog procesa osobne evolucije, a i dalje je velika zagovornica čitanja u raznim disciplinama.


- Smatram da to pomaže u usvajanju položaja koji ja zovem epistemiološki pluralizam, a to znači da možete gledati isti problem s višestrukih stajališta. Na taj ćete način imati veću fleksibilnost razmišljanja i izaći ćete iz rutine na koju ste navikli, kazala je autorica koja, kako je naglasila, dinamički razmišlja o ljudskom postojanju.


Hustvedt se također bavi vizualnom umjetnošću, a ovom je prilikom otkrila kako je prije nego je odlučila postati spisateljica ozbiljno namjeravala postati vizualna umjetnica. 


- Još uvijek crtam, ne mislim da sam ozbiljna umjetnica, no uživam u tome. Ako su reprezentativne i nešto prikazuju, slike su manje apstraktne od riječi. Ono što me zaista zanima je sama crta u crtežu, jer ta crta ima i emocionalni i tjelesni, fizički efekt, dodala je Hustvedt, jer "mašta je ključna kako bismo preoblikovali razumijevanje".


Program na Visu okupio istaknute domaće književnike


Dio programa Festivala europske kratke priče tradicionalno se paralelno održava izvan Zagreba. Ove godine, to su otoci Vis i Hvar, gdje pisce program vodi od 7. do 10. lipnja.


Na Visu, u gradu Komiži, u ponedjeljak 7. lipnja pred publikom okupljenom na terasi ispred Kulturnog centra Ivan Vitić, svoje su priče čitali Renato Baretić, Ivica Ivanišević, Senko Karuza, Tanja Mravak i Korana Serdarević. Svaki autor ispričao je neku zabavnu anegdotu iz svojeg spisateljskog života, te čitao svoje priče.


Snimka je dostupna na Facebook stranici festivala:

U utorak, 8. lipnja, pisce je put odveo u višku Malu Travnu, gdje su se s čitateljima družili i čitali slovenski pisac Andrej Blatnik, te domaći Katarina Brajdić, Staša Aras, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović.


U srijedu, 8. lipnja, program se nastavlja u gradu Hvaru na otoku Hvaru, te u Zagrebu u Klubu Booksi.


Organizator FEKP-a je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, gradovima Zagrebom, Hvarom, Komižom, TZ-om Komiže, Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i prostorima kulture u kojima se odvija.


Jubilarni 20. FEKP zatvorit će u petak u Vintage Industrial Baru u Zagrebu razgovor s američkom književnicom Lydiom Davis te koncert nagrađivanog slovenskog glumca i glazbenika Janeza Škofa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!