13:58 / 04.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Kazalište sa srcem - akcija za pomoć bolnici u Petrinji

Akcija za pomoć bolnici u Petrinji

Akcija za pomoć bolnici u Petrinji

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u partnerstvu s Hrvatskom lutrijom uspjelo je spojiti 20 osoba iz javnog života, ljubitelje kazališta i novu predstavu Revizor, u inovativnoj akciji za pomoć Petrinji. Kampanjom pod nazivom Kazalište sa srcem svi navedeni pokušat će skupiti novac za popravak bolničkih uređaja bolnice u Petrinji koja su nastradala u potresu.

- Hrvatsko narodno kazalište je već u prvom mjesecu, neposredno nakon potresa, organiziralo akciju za pomoć Hrvatskom pučkom učilištu u Petrinji. Skupljali smo novce povodom naše premijerne predstave "Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg, koja je i sama iz tog kraja, kaže Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb.

Akcija završava 15. veljače, a uz pomoć Sanjina Španovića koji je pokrenuo i prvi projekt, krenuo je i novi projekt nazvan "Kazalište sa srcem", sa željom da se pomogne plućnoj bolnici Ivo Pedišić u Petrinji.

- Naša želja je da kupimo bronhoskop, ali ako uspijemo skupiti nešto više novaca, i neke druge aparate. Vidjeli smo u kojim su teškim uvjetima djelatnici bolnice i pacijenti, njihov bronhoskop je stradao tijekom potresa i nalazi se u jednom kontejneru. Kazalište ima umjetničku funkciju, ali mislim da u ovakvim vremenima treba imati i društvenu funkciju, objašnjava Dubravka Vrgoč.

Dodala je kako su i u borbi protiv korone na različite načine pomagali svojim gledateljima, pjevali su po kvartovima i ispred kazališta, radili su, kaže, sve što je bilo moguće kako bi pomogli baren na terapeutski način.

Hrvatska lutrija je dugogodišnji partner Hrvatskog narodnog kazališta, još 1834. godine prvo kazalište u Zagrebu izgrađeno novcem koji je bio dobitak na lutriji.

Danas, 187 godina kasnije, HNK i Hrvatska lutrija su se ponovno udružili kako bi pomogli potresom pogođenom području uz pomoć ljubitelja kazališta, Ana Jazić, voditeljica korporativnih komunikacija Hrvatske Lutrije izrazila je veliko zadovoljstvo što Lutrija može sudjelovati u ovoj akciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!