Miljenko Smoje dobit će spomen-sobu

04.03.2021.

08:03

Autor: Zubanović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Miljenko Smoje će dobiti spomen-sobu

Miljenko Smoje će dobiti spomen-sobu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Miljenko Smoje, najpoznatiji kroničar Dalmacije, književnik, televizijski scenarist i novinar, za 100. obljetnicu rođenja dobit će spomen-sobu. U tijeku su pripreme, trebala bi se otvoriti za dvije godine u Žrnovnici u sklopu Gradske knjižnice Marka Marulića. U Žrnovnici se s Lepom Smoje i vjenčao, i to na upravo njemu svojstven način.

Ni 50 godina od "Našeg malog mista" ne blijede uspomene na Smojine likove. Tako i na Bepinu koja se gledateljima uvukla u kožu vapeći Luiđiju da je odvede pred oltar. U Smojinu životu bila je obrnuta podjela uloga.

- U Smojinu slučaju bilo je obratno, Smoje je htio, ali Lepa nije, jer su prethodno i jedan i drugi imali brak, i ona je rekla da je to suvišno. Dok je jedan radni dan nije prevario, došli su ovdje, mislila je da idu nešto raditi s matičarem, neki razgovor i tada ju je vjenčao, prepričava Feđa Klarić, fotoreporter.

Lažni intervju, a pravo vjenčanje odigralo se u Žrnovnici. Tu je i njihovo vječno počivalište, zato će u Žrnovnici biti i Smojina spomen soba, autentična.

- Umro je prije 25 godina. Uspjeli smo je sačuvati 1 naprema 1, onakvom kakva je bila kada je u njoj stvarao sve najbolje što je napravio u životu i čega se mi sjećamo, Malog, Velog mista, do 1. knjige za koju se malo zna jer je nema odavno kupiti, priča Klarić.

Hajdučka legenda napisana je prije točno 50 godina. Upravo se planira njeno novo izdanje. Ponovnih iščitavanja i repriza Smojinih serija Splićanima nikad dosta.

Mnogi se je sjećaju s nostalgijom dok na Matejuški je još živ duh Smojinog starog Splita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!