Izabrana djela pjesnika Stojana Vučićevića i Željka Sabola

28.02.2021.

19:49

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik HTV/HRT

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Matica hrvatska objavila je 145. knjigu biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti. Riječ je o Izabranim djelima pjesnika Stojana Vučićevića i Željka Sabola. 

Pjesnici Stojan Vučićević i Željko Sabol svoj su književni put započeli 60. godina prošloga stoljeća. Nadahnuti egzistencijalizmom, proganjani i rijetko shvaćeni.


- Kod njih se osjeća ta atmosfera hladnoga rata i nekakve otuđenosti, društvene i osobne. Govore o pojedincu koji je izdvojen iz svih važnijih odnosa i zapravo pretežno prebire po vlastitoj nutrini, rekao je priređivač ovog izdanja Davor Šalat.


Suptilno su promišljali patnju, a obilježio ih je zatvor. Vučićević je u logoru na Svetom Grguru, kao hrvatski nacionalist, proveo više od godinu i pol, a Sabol je 1971. zatvoren zbog pjesme Kad izgovorim tvoje ime, objavljene u Hrvatskom tjedniku. 

- Stojan Vučićević dolazi s mediteranskih strana i nosi u sebi taj mediteranski štih, čovjek patnik, čovjek koji je prije 60 godina u ovo doba bio zatočen na Svetom Grguru, dok Željko Sabol dolazi iz Bjelovara. On je tipičan predstavnik razlogovske poezije, dakle poezije pojmovlja, kaže Božidar Petrač, urednik i književni tajnik Matice hrvatske.


Opisujući pustoš u kojoj su lutali, i Stojan Vučićević i Željko Sabol pronašli su svoje mjesto u jednoj od najistaknutijih edicija Matice hrvatske, Stoljeća hrvatske književnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!