Najstariji dokument Dubrovačkog arhiva

28.09.2022.

20:12

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Najstariji dokument Dubrovačkog arhiva

Najstariji dokument Dubrovačkog arhiva

Foto: HTV / HRT

Papa Benedikt Osmi izdao je 27. rujna 1022. bulu dubrovačkom nadbiskupu Vitalu. Tisuću godina poslije taj dokument još čuva Državni arhiv u Dubrovniku...

Bula pape Benedikta VIII. dubrovačkom nadbiskupu Vitalu napisana je u Rimu prije punih 1000 godina! Najstariji je to dokument u Dubrovačkom arhivu.

- Ona je potvrda o tome da je da je Dubrovnik 1022. imao status nadbiskupije, što nije mala stvar za ono vrijeme, dakle za početak 11. stoljeća. Ako si grad, onda imaš biskupa, a ako imaš nadbiskupa onda si gradina, kaže Zoran Perović, viši arhivist.

Nadbiskupije su u ono doba bile glavni subjekti, ne samo crkvenog i vjerskog života nego su imale i iznimnu političku važnost. A ova isprava potvrđuje jurisdikciju Dubrovačke nadbiskupije nad teritorijem zemalja zaleđa, što je bilo vrlo važno za gospodarstvo Republike.

- Ako govorimo u kombinaciji ondašnjih i današnjih pojmova dakle Zahumlje, Bosna, Duklja i Raška. To bi bili ovako ugrubo govoreći prostori Hercegovine, Bosne, središnje Srbije i Crne Gore, govori Ivica Prlender, povjesničar.

Isprava je pisana na pergameni, ovčjoj koži, dvama pismima. Restaurirana je 2008.

- Ona ima konopčić. To znači da je u biti bila namijenjena za pečat. Sigurno je postojao taj pečat. Možda olovni pečat gdje je bio nacrtan, u biti ugraviran lik možda pape Benedikta, i okolo toga je pisalo njegovo ime, kaže Paula Zglav, arhivistica.

Zajedno s drugim važnim spisima, čuvala se u riznici dubrovačke katedrale. Danas je u Arhivu u palači Sponza, a pri obilježavanju tisućljeća od nastanka ovog dokumenta - izložena je njegova replika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!