Dosad nepoznata djela na izložbi iz ciklusa "Vlaho Bukovac u Europi"

09.02.2022.

20:28

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Anja Cerar

Postavljanje izložbe "Korijeni i krila" u Galeriji Klovićevi dvori

Postavljanje izložbe "Korijeni i krila" u Galeriji Klovićevi dvori

Foto: HTV/IMS / HRT

U Galeriji Klovićevi dvori 17. veljače otvaranjem izložbe "Korijeni i krila" nastavlja se ciklus izložbi "Vlaho Bukovac u Europi", i to u godini u kojoj se obilježava stota godišnjica njegove smrti. Nakon izložbe koja se bavila Bukovčevim školovanjem i stvaralaštvom u Parizu, ova je posvećena njegovu zagrebačkom, cavtatskom i bečkom opusu. Bit će tu predstavljena i neka dosad neviđenih djela velikog slikara. 

Nikada dosad izlagana, ali i dobro poznata djela velikog umjetnika bit će izložena na izložbi koja se dugo pripremala, a fokusira se na Bukovčev najproduktivniji period, onaj zagrebački, istaknula je novinarka Anja Cerar javljajući se iz Galerije Klovićevi dvori za središnji Dnevnik HTV-a. 


Dodala je kako je Vlaho Bukovac krajem 19. stoljeća stigao u Zagreb i odmah postao središtem njegova kulturno-umjetničkog života, vršeći velik utjecaj na cijelu generaciju slikara koji će se kasnije nazvati "zagrebačkom šarenom školom". 


Više o Bukovcu i njegovom utjecaju na zagrebački umjetnički krug, govorila je Petra Vugrinec, kustosica i autorica izložbe "Korijeni i krila".


 

- Bukovac dolazi u Zagreb nakon potresa 1880. i koji se 1890-ih godina formira kao kulturna metropola. To će i presuditi da se Bukovac iz Pariza odluči baš Zagreb izabrati za svoje novo boravište. On će ubrzo okupiti ne samo ključne pregaoce iz intelektualnog života i gospodarstvenike, već i ključne umjetnike koji se vraćaju s akademija u Muenchenu i Beču i žele nastaviti učiti slikarstvo upravo kod Bukovca, rekla je Petra Vugrinec.


Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti mnoga remek djela, poput "Gundulićevog sna", "Mlade patricijke" i njezine replike, ali i djela koja nisu viđena u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. 


- Svaka izložba donosi neka nova otkrića. I da je pet novih djela, nama je to poput arheoloških iskopina. Svaki novi Bukovac je vrijedan. Bit će tu i puno rijetko izlaganih djela. Jedno od takvih upravo je danas stiglo iz Umjetničke galerije u Sarajevu, kazala je Vugrinec.


- To je "Portret oca u atelieru", prva slika nastala u Bukovčevom zagrebačkom atelieru na Tomislavovom trgu, kazala je kustosica. 


Izložba se za javnost otvara 18. veljače.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!