Nova potpora glazbenicima "Jer svirati se mora"

11.01.2022.

08:46

Autor: HRT/I.B.

Jer svirati se mora

Jer svirati se mora

Foto: VIK / HRT

Glazbena industrija jedna je od najpogođenijih pandemijom – koncerata gotovo da i nema, a i ono malo što ih je bilo održano je uz posebne epidemiološke mjere i minimum publike.

Lanjski projekt Ministarstva kulture i medija "Jer svirati se mora", u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, donio je 5 milijuna kuna potpora za organizaciju koncerata, a cijela priča upravo je dobila nastavak – u drugom krugu za projekt je stiglo novih 7 milijuna. Nažalost, ni to neće biti dovoljno jer prijavljenih je koncerata oko 700, a njihovi su troškovi veći od 30 milijuna kuna.

Svi su napori usmjereni na živi kontakt, a glazbenici ističu da je upravo nastup pred publikom za njih sastavni dio posla i života.

- Povratak na pozornicu je svojevrstan povratak životu. Istovremeno, smatram da je glazba – pogotovo u ovakvim situacijama – svojevrstan lijek, kako za nas glazbenike, tako i za publiku, kaže Ivan Dečak.

Hrvatska glazbena unija odgovorna je za određivanje kriterija za dodjelu novca, a ove će se godine posebno vrednovati koncerti organizirani u sredinama u kojima je vrlo malo kulturnih događaja. Tijekom prve akcije "Jer svirati se mora" ostvareno je gotovo 200 umjetničkih nastupa, a ove godine rezultate ćemo saznati u drugoj polovici siječnja.

- Bez publike nas nema, zaključak je mnogih glazbenika, a na publici je da se njihovim pjesmama odazove i ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!