Nova sezona Zagrebačke filharmonije u znaku Nikole Tesle

25.05.2023.

09:41

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/HRT/V.M.

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zagrebačka Filharmonija najavila je novu sezonu koja počinje 29. rujna. U Lisinskom će Roman Simović na violini otvoriti Crveni ciklus, koji baš kao i Plavi donosi 11 koncerata. 

Oba ciklusa istaknut će i soliste Filharmonije, poput Dunje Bontek, koja je oduševila nastupom na današnjem predstavljanju. OFF program nudi i koncert posvećen Nikoli Tesli u sklopu 80. godišnjice njegove smrti pa je Teslin Kabinet Tehničkog muzeja odabran za susret s medijima - uz novi slogan Filharmonije: ''frekvencija srca''.

U izjavi za Vijesti iz kulture prvi čovjek Filharmonije Mirko Boch otkrio je još neke detalje programa, a osvrnuo se i na natječaj za novog ravnatelja:

Autorsku glazbu za "Tesla valove" pisat će članovi Zagrebačke filharmonije:

- Kompozitori tog dijela će biti naši umjetnici, naši glazbenici, Dubravko Palanović i Marko Rabadan, i evo kao što sam rekao u rujnu otvaramo sezonu i ponosan sam što mogu biti dio ovog tima kao ravnatelj, istaknuo je Mirko Boch, v.d. ravnatelja Zagrebačke filharmonije.

Komentirao je i aktualni natječaj za novog ravnatelja dvorane Lisinski:

- Natječaj je još otvoren, ja bih se zahvalio, ali ravnatelji odlaze i dolaze, a Filharmonija je ta koja je brend ne samo Zagreba, nego Hrvatske i mislim da svi zajedno možemo biti ponosni, dodao je Boch.

Šef dirigent Zagrebačke filharmonije, maestro Dawid Runtz iznimno je sretan što su "uspjeli dogovoriti buduće suradnje s mnogo sjajnih, mladih glazbenika, solista i dirigenata."

- Od Camille Thomas, stalne violončelistice Deutsche Gramofona, do violinistice Hine Maede koja je upravo osvojila natjecanje Wieniawski, napomenuo je Runtz.

U novoj sezoni u održat će se tri ciklusa - Crveni i Plavi s po jedanaest koncerata i OFF s pet. Među članovima orkestra koji će nastupiti i kao solisti nalaze se violinistica Dunja Bontek, klarinetist Davor Reba, flautist Dani Bošnjak, oboist Zoltan Hornyanszky i trombonist Mario Šincek.

Sezonu će otvoriti violinist Roman Simović koji će pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza svirati Mozarta, Bartoka i Dvoržaka u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga 29. rujna.

Ciklus MINIMINI namijenjen djeci potpisuje Petra Radin, a ove godine nudi četiri naslova - "Ježevu kućicu", "Božić kod Zimogroznih", "Napokon orkestar" te "Da sam ja kontesa Dora", koji je inspiriran skladbom "Crveni karanfil" prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević povodom stote obljetnice njene smrti, obilježene u ovogodišnjem ciklusu.

Dawid Runtz kazao je da ciklus obuhvaća glazbu iz 18., 19. i 20. stoljeća, te dodao kako se nada "da će uz jednu od najboljih svjetskih filharmonija slušatelji otkriti sasvim novi svijet glazbe".

Zamjenica koncertnog majstora Dunja Bontek na konferenciji za novinare odsvirala je dvije skladbe: "Guslački hir br. 1" dirigenta i skladatelja Pavla Dešpalja te "Obsession: Preludij za violinu". Eugenea Ysaea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!