Čarolija bajke o Šeherezadi pretočena u glazbu

04.05.2023.

08:33

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/A.V./V.M.

Čarolija bajke o Šeherezadi pretočena u glazbu

Čarolija bajke o Šeherezadi pretočena u glazbu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tjedan glazbe za djecu i mlade Hrvatske glazbene mladeži u dvorani "Lisinski" ove je godine mladima i svima koji se tako osjećaju predstavio jedno od najizvođenijih djela Nikolaja Rimski-Korsakova, "Šeherezadu". Uz plesače Umjetničke škole Franje Lučića, orkestralnu suitu izvela je Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tončija Bilića.

Glazba je užitak, glazba je radost, glazba je inspiracija, koju svojim programima potiče Hrvatska glazbena mladež.  

- Tjedan glazbe, evo već dvadesetak godina je s nama. To je jedan program koji zbilja privlači jako puno djece i mladih, rekao je dirigent Tonči Bilić.

Na čak četiri izvedbe "Šeherezade" sjedinili su se glazbenici, plesači i putopisac.
 

- Čast mi je da sa zagrebačkom filharmonijom i maestrom Bilićem dijelim današnji program, koji govori o jednoj magičnoj glazbi Rimski-Korsakova, Šeherezada, dakle jedan istok, kazao je putopisac Jasen Boko

- Ja sam ovdje pred umjetničkom školom Franje Lučića gdje su plesači naše srednje škole isto tako doprinijeli nekakvoj vizualizaciji tog glazbenog djela, rekla je umjetnička voditeljica i koordinatorica za ples Jasna Čižmek-Tarbuk

I prije koncerata u dvorani "Lisinski", "Šeherezada" Nikolaja Rimski-Korsakova taknula je mnoga srca i pobudila maštu i najmlađih slušatelja. Svoje su dojmove pretočili u slike. Među 320 radova pristiglih na natječaj "Radost slikanja uz glazbu", žiri je odabrao tri najbolja. 

- Prvo nam je učiteljica Ladislava pustila pjesmu i onda nam je bilo super, rekla je dobitnica 3. nagrade Marija Mezga

- Bila je jedna priča koja je bila o brodu, onda sam nacrtao brod, objasnio je dobitnik 2. nagrade Šime Mišković.

- Jako mi se svidjela pjesma i htjela sam pokazati što volim i što mislim, pa sam nacrtala Šeherezadu kako pleše, kazala je dobitnica 1. nagrade Kaja Novak.

Čarobna glazbena priča inspirira naraštaje koji tek ulaze u svijet umjetnosti, maštovito i zaigrano, upravo onako kako to Hrvatska glazbena mladež čini već gotovo 70 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!