Novi prijevod serijala o Harryju Potteru

18.10.2022.

20:09

Autor: Mirna Farkaš Salamon/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Novi prijevod serijala o Harryju Potteru

Novi prijevod serijala o Harryju Potteru

Foto: HTV / HRT

Prošlo je punih 25 godina od kada je izdana prva knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru. Do danas prodane su stotine milijuna primjeraka, ali u Hrvatskoj proteklih pet godina nije bilo novog izdanja pa je knjige u našim knjižarama bilo nemoguće pronaći. No za brojne obožavatelje kultne serije romana književnice J. K. Rowling - čekanju je došao kraj.

Za malo manje od mjesec dana na police knjižara dolazi novo izdanje Harryja Pottera. Knjige o tom malom čarobnjaku prevedene su na više od 80 jezika. Riječ je o jednom od najprodavanijih serijala na svijetu. Do sada je prodano više od 500 milijuna primjeraka, a mnoge zemlje, poput Hrvatske, već drugi put prevode te knjige.

Naslovnice svih novih izdanja mijenjaju se, a Hrvatska je prva zemlja koja će na njih staviti novog Harryja Pottera. Vizualni identitet osmislio je dizajnerski studio iz Londona.

- Kada smo dobili priliku pomoći u redefiniranju zaklade Pottermore te izradi naslovnica za izdanja u povodu 25. obljetnice Harryja Pottera, uistinu smo željeli učiniti nešto posebno, nešto na što ćemo biti ponosni, što služi na čast priči, rekao je Jack Bedford, ilustrator iz studija La Plage.

Sedam romana donosi priču o siročetu koje na sedmi rođendan ulazi u magičan svijet, bori se sa zlim Voldemortom i njegovim saveznicima te uz pomoć prijatelja Rona i Hermione te svesrdnu podršku ravnatelja Hogwartsa Dambldora svladava sve zapreke. Kultnih je trenutaka mnogo pa je one za naslovnicu bilo teško odabrati.

Kada je prije dvadeset i pet godina objavljen prvi iz serije romana o malom čarobnjaku Harryju Potteru, ni J. K. Rowling ni izdavač nisu slutili da je pokrenuta lavina koja ni danas, gotovo 15 godina od objave posljednjeg romana serijala, ne staje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!