Mesarić: Ne dopustimo slatkorječivim varalicama da brljaju po Talijinom svetištu!

28.03.2023.

09:29

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

HNK Zagreb

HNK Zagreb

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Svjetski dan kazališta obilježava se 27. ožujka od 1962. na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta, a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Hrvatsku poruku jučer je odaslao redatelj Želimir Mesarić.

Dan je to kada autori poruka, ugledni kazalištarci, diljem svijeta, javnost podsjećaju na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva. Ako je "cijeli svijet pozornica", onda se sav taj svijet sublimira na teatarskoj pozornici - poručuje autor hrvatske poruke Mesarić:

- Čuvajmo pisce i glumce, jer pisci su Riječ, a glumci Govor. Pisci svjedoče, uočavaju, upozoravaju, komentiraju, a glumci govore, prikazuju, oponašaju, udahnjuju dušu napisanom. Čuvajmo sveto mjesto - pozornicu. Ne dopustimo lažnim trgovcima kojekakvih ideologija, agentima provokatorima, muljatorima i opsjenarima sumnjivih vrijednosti, lažnim moralistima, zasljepljenim aktivistima, polutalentima, slatkorječivim varalicama svih boja i zastava da brljaju po Talijinom svetištu. Teatar je vječan, on sažima sva tri vremena - vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem, poručio je Mesarić.

Hvarsko kazalište

Hvarsko kazalište

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!