Posljednji roman Mani Gotovac na riječkoj pozornici

27.03.2023.

11:59

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Scena iz predstave

Scena iz predstave

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U spomen na legendarnu Mani Gotovac, prvu intendanticu u našim nacionalnim kazalištima, Splitu pa Rijeci, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci večeras - na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka - premijerno će predstaviti uprizorenje njezina posljednjeg romana - romantičnu dramu "Rastanci". 

Tim povodom u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo redateljicu Anastasiju Jankovsku, prvakinju drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Tanju Smoje i glumca Janka Popovića Volarića:

Svjetski dan kazališta

Danas se obilježava Svjetski dan kazališta. Hrvatsku poruku u povodu obilježavanja, napisao je ugledni hrvatski redatelj i sveučilišni profesor Želimir Mesarić. Između ostaloga, profesor Mesarić napisao je i ovo:

- Čuvajmo pisce i glumce, jer pisci su Riječ, a glumci Govor. Pisci svjedoče, uočavaju, upozoravaju, komentiraju, a glumci govore, prikazuju, oponašaju, udahnjuju dušu napisanom. Čuvajmo sveto mjesto - pozornicu. Ne dopustimo lažnim trgovcima kojekakvih ideologija, agentima provokatorima, muljatorima i opsjenarima sumnjivih vrijednosti, lažnim moralistima, zasljepljenim aktivistima, polutalentima, slatkorječivim varalicama svih boja i zastava da brljaju po Talijinom svetištu, poručio je Mesarić.

"Biti u neprestanome procesu odlaska, ali nikada konačno ne otići"


Rastajati se, poručuju iz kazališta, može značiti i biti u neprestanome procesu odlaska, ali nikada konačno ne otići.

- Baš onako kako bismo voljeli razmišljati o autorici. Roman "Rastanci" njezina je deveta knjiga, potresna i beskompromisna priča o cjeloživotnoj ljubavi, koja se bavi najkompleksnijim i najsuptilnijim vezama među ljudima, koje nikad do kraja ne razumijemo ali zbog kojih živimo, stoji u najavi premijere.

Sama Mani Gotovac je o likovima romana uoči njegova izlaska 2019. godine izjavila:

- Oni se žele, tjelesno i strasno, svaki put kad se vide, bez obzira na to što mu je ona u jednom trenutku željela baciti solnu kiselinu u lice, ali nije, jer se bojala da će mu oštetiti oči, u koje je i dalje zaljubljena. Bez obzira na to što mu je 'smjestila' razvod, jer je znala da će ga to razbjesniti, jer nema više 'legitimitet' za neobavezno zavođenje. I na kraju, oni se žele i bez obzira na to što je među njima deset drugih žena, ustvrdila je Mani Gotovac.

Redateljica Anastasija Jankovska prvi je susret s Mani Gotovac imala u kazalištu u Splitu, gdje je Mani Gotovac došla je s predstavom HNK-a Varaždin "Fališ mi".

- Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica pozvala me da režiram predstavu "Rastanci", čitala sam roman i zapravo je najviše znam kao autoricu. Naravno, znala sam o njoj kao o javnoj osobi, jednostavno je neizbježna, ostavila je svugdje traga. Kazališni čovjek. Privatan dio života nemam naviku iskapati, osim ako se ne nametne na naslovnicama, pa se „zakači za oko". Uranjajući u roman, u taj materijal, počela sam se zaljubljivati u likove. Moram se zaljubiti da bih mogla raditi predstavu, ustvrdila je redateljica.

Privatni život Mani Gotovac počela je istraživati tek kada se počela baviti romanom i predstavom i osmišljavati sve, i to najuže i najbliže s njezinom obitelji, s njezinom kćeri Katjom i njezinim unukom Jakovom.

- Oni su počeli dolaziti i na probe i to nam je jako dragocjeno. Predivno od te obitelji. Nije to obična obitelj, oni su baš odrasli u kazalištu. Bojali smo se kako će reagirati, ali oni, naravno, znaju - kazalište mora biti drugačije od života. Jako je emotivno. Rekli su: „Samo se još jednom želimo susresti s Mani…", istaknula je redateljica Jankovska.

Premijera se održava na Svjetski dan kazališta i to baš u Rijeci:

- Mani Gotovac je obožavala je kazalište, voljela je Rijeku. Posložilo se lijepo, nadam se da će i njoj to, tamo negdje, isto značiti, zaključila je Jankovska čija je želja bila donijeti humor, pjesmu, ples i romantizirani život u kazalište.

Tako prvi čin ima „okus" mjuzikla, bez pjevanja.

- Imamo i scenu filmskog seta u kazalištu, s Golikom - "Gruntovčani. Imat ćemo i projekcije, bit će i filmskih scena, najavila je redateljica. 

Autor adaptacije i dramaturg predstave je Elvis Bošnjak, a u glavnim ulogama nastupaju Tanja Smoje i Janko Popović Volarić:

- Tanja i Janko, što je najbitnije, imaju kemiju. Neke stvari možeš napraviti, a neke trebaju doći prirodno i onda je to poklon od neba, stvarno to doživljavam tako. Ne rade tek tako testove kemije među partnerima u filmu. Mislim da smo super „uboli", poručila je redateljica Anastasija Jankovska.

Galerija
Scena iz predstave, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Scena iz predstave, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!