17:42 / 29.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kazališni kutak: tužne priče koje daju nadu

„Dječak koji je govorio bogu“

„Dječak koji je govorio bogu“

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U osječkom HNK priprema se predstava tužnoga sadržaja koji se bavi zlom i ljudima koji čine zlo. Dječak Emanuel dospijeva u Auschwitz i nakon što je nestala cijela njegova obitelj i sam iščekujući smrt na bizaran način umjetnički zabavlja zapovjednika logora. 

Koliko u tako tužnim pričama možemo izvući nešto što će nam ipak pružiti nadu pitali smo goste Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska – glumca Antonija Jakupčevića i autora teksta Damira Mađarića:

U HNK Osijek u tijeku su probe za veliku ansambl predstavu "Dječak koji je govorio Bogu", temeljenu na istoimenom romanu Damira Mađarića, koja će biti premijerno izvedena 9. travnja.


"Dječak koji je govorio Bogu" potresna je priča o strahotama holokausta, točnije o židovskom dječaku Emanuelu F., kojemu nagomilano, udruženo zlo ubije roditelje, baku i djeda te ga odvede na put bez povratka u koncentracijski logor Auschwitz.


- Postojanja zla smo svi svjesni kroz sitna ranjavanja što ih tijekom života pretrpimo, no koja preživimo, prilagođavamo se i mijenjamo uslijed tih sitnih zala sve dok jednoga dana pred ogledalom, u odrazu ne vidimo nekog drugog. Zlo je sitno dok se ne omasovi onako kako se to tijekom povijesti događalo, kako bi se moglo ponoviti, ističu iz HNK Osijek.

"Dječak koji je govorio Bogu"

"Dječak koji je govorio Bogu"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / PIXSELL

Priča Damira Mađarića o dječaku Emanuelu je poput budnice za onemogućavanje mraka.


- Dječaku znakovita imena nagomilano, udruženo zlo ubija roditelje, baku i djeda, a njega odvodi u koncentracijski logor Auschwitz, na put bez povratka. Logorom, ironično, upravlja ljubitelj umjetnosti, osobito kazališta koji je organizirao vlastitu kazališnu trupu koja samo za njega i osoblje izvodi Shakespeareova djela. U iščekivanju smrti, Emanuel mu čita Goethea, najavljuje ekipa predstave.

Damir Mađerić

Damir Mađerić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Roman Damira Mađerića je nastao na pomalo čudan način – htio je napisati priču, ili malo veći roman za djecu srednjeg uzrasta, gdje bi bilo govora o jednom djetetu koje strašno želi biti glumac, a što mu nikako ne uspijeva, no ta mi je tema nekako odjedanput izmaknula iz ruke.


- Budući da doma imam veliku biblioteku koja se bavi Izraelom, Židovima, Drugim svjetskim ratom i holokaustom, rodila mi se ideja da bi taj dječak mogao biti dio židovske obitelji u jednom malom gradu, kojemu se dogodi to što mu se već dogodi, rekao je autor Mađerić.


Komad režira Samo M. Strelec, a ulogu Emanuela F., dječaka koji se, s obzirom na vanjske okolnosti, morao naglo transformirati u mnogo zreliju osobu, igra Antonio Jakupčević.

Antonio Jakupčević i Damir Mađerić

Antonio Jakupčević i Damir Mađerić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!