Kazališni kutak: Ulysses, Svetvinčenat, Splitsko ljeto i „Tri žene“

19.07.2021.

13:38

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazalište Ulysses

Kazalište Ulysses

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tri žene koje su  koje su obilježile hrvatsko društvo na prijelazu 19. u 20. stoljeće, nova sezona kazališta Ulysses, Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu i otvorenje Splitskog ljeta bile su teme novog izdanja Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Smjele i drske - žene koje su obilježila hrvatsko društvo


Dragojla Jarnević, Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić, tri su žene o kojima govori predstava nastala u produkciji Tigar teatra i Teatra Fort Forno. Nakon izvedbe na Osječkom ljetu kulture "Tri žene" stigle su i u srednjovijekovne Bale u Istri.

"Nosorog" stiže na Brijune


16. srpnja počeo je još jedan popularni festival kazališta Ulysses koji je pripremio je uzbudljivu 21. sezonu na Malom i Velom Brijunu.


- Doselili smo se ovdje 1. srpnja, počeli s probama našeg novog komada Ionescovog "Nosoroga" u režiji Lenke Udovički. 30. je pretpremijera, a 31. srpnja je premijera, najavio je ravnatelj kazališta Ulysses Duško Ljuština.


Sezonu su koncertom otvorili Rade Šerbedžije i Zapadni kolodvor.

Istarski gradić koji je već 20 godina ljetno središte plesne umjetnosti


Ovogodišnje, 22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat donosi, od 23. do 25. srpnja, na već tradicionalnim lokacijama tog istarskog gradića devet izvedbi, a otvorit će ga u Kaštelu Grimani Bitef Dance Company s plesnom predstavom "Prostor za Revoluciju".


U sklopu festivala bit će upriličena svjetska premijera nove plesne predstave istaknutog baletnog umjetnika Staše Zurovca "LULU", pa smo tim povodom u Kazališnom kutku ugostili Stašu Zurovca te izbornicu festivala Snježanu Abramović Milković:

Otvorenje 67. splitskog ljeta: opera "Cavalleria Rusticana" Pietra Mascagnia


Premijerom opere Pietra Mascagnija "Cavalleria rusticana", pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Jelene Bosančić na Peristilu je u srijedu, 14. srpnja otvoreno je 67. Splitsko ljeto. Kao podsjetnik na otvorenje pogledajte ulomak prijenosa sa popularnim Intermezzoom iz opere "Cavalleria Rusticana".


Radi se o glazbi korištenoj za dramatični zaključak filma Kum III, u jednoj od najupečatljivijih scena u povijesti filma. Sladatelj glazbe Nino Rota transformirao je tu glasovitu temu:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!