19:56 / 15.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kazališni kutak: knjiga La Molnar, komedija u Splitu, koncerti u Zagrebu

'... a mobitel i dalje zvoni'

'... a mobitel i dalje zvoni'

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U novom izdanju Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska osvrćemo se na premijeru otkačene komedije '... a mobitel i dalje zvoni' u HNK Split, najavljujemo nastavak ciklusa kazališnih koncerata u HNK Zagreb, a predstavljamo i knjigu o našoj opernoj divi Ljiljani Molnar Talaijć iz pera njezina sina.

U petak je u splitskom HNK izvedena otkačena komedija iz pera jedne od najintrigantnijih američkih dramatičarki Sarah Ruhl '…a mobitel i dalje zvoni'. Premijera je bila izvedena na velikoj sceni splitskog kazališta pod epidemiološkim je mjerama i u režiji Nenni Delmestre.


U predstavi glume Monika Vuco Carev, Mijo Jurišić, Ksenija Prohaska, Zorana Kačić Čatipović, Nikša Arčanin, Petra Kovačić Pavlina, Maro Drobnić i Luka Šamadan. Redateljica Nenni Delmestre u tekst je i prevela i adaptirala, a tom režijom obilježava 35 godina redateljskog rada. Treba dodati da je na premijeri obilježeno i 45 godina glumačkog rada Ksenije Prohaske.


U autorskom timu su još scenografkinja i asistentica redateljice koja je izabrala glazbu Lina Vengoechea, potom kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, redatelj i montažer videa Goran Ćaće te oblikovatelji svjetla i tona Branimir Bokan i Tomislav Luetić.

'…a mobitel i dalje zvoni'

'…a mobitel i dalje zvoni'

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Predstava započinje zvonjavom Gordonova mobitela. Umjesto njega na mobitel se javi žena koja je do tada sjedila za susjednim stolom u restoranu. Tijekom razgovora doznaje sve Gordonove obiteljske i poslovne probleme. Komedija je to u kojoj ima ljubavi, smrti, rivalstva, suosjećanja, razgovora, stoji u najavi predstave.


Američka dramaturginja, profesorica i esejistica Sarah Ruhl je mnogostruko nagrađivana redateljica. Posljednjih nekoliko desetljeća pripada među najintrigantnije američke, te svjetske dramatičare. Njen komad '... a mobitel i dalje zvoni" je preveden na čak 20 jezika.


Nakon premijere predstava se igra 15, 16. i 17. veljače, a kakvi su dojmovi ekipe doznali smo u razgovoru s redateljicom, prevoditeljicom i autoricom adaptacije Nenni Delmestre i glumicom Monikom Vuco Carev koja nastupa u ulozi Jean:

Serija glazbenih večeri u HNK Zagreb


HNK u Zagrebu u tijekom veljače počeo je seriju glazbenih večeri u izvedbi orkestra Opere i solista Opere kazališta. Ujedno, s izvedbama pred publikom pokrenuto je emitiranje koncerata uživo na službenoj mrežnoj stranici kazališta. Na taj način najljepše operne arije u izvođenju opernih solista HNK u Zagrebu kao i koncertne izvedbe orkestra Opere doći će i u domove vjerne publike kazališta.


- U utorak 16. veljače, koncertom Ljubavne arije u izvedbi solista Lane Kos, Tomislava Mužeka i Davora Radića uz klavirsku pratnju Nine Cossetto, započet ćemo s naplatom prijenosa uživo, a 20. veljače solistica Dubravka Šeparović Mušović i orkestar Opere uz ravnanje Josipa Šege izvodit će pjesme i serenade skladatelja Johannesa Brahmsa, najavljuju iz kazališta.


Ciklus se nastavlja 23. veljače kada će publiku na fantastično glazbeno putovanje od Rusije do Hrvatske gledatelje povesti operni solisti Tamara Franetović Felbinger, Stjepan Franetović, Luciano Batinić, uz klavirsku pratnju Nine Cossetto, a 26. veljače orkestar Opere i solistica Ivana Lazar upriličit će Skandinavsku večer na pozornici zagrebačkog HNK.


Naša je ekipa bila u zagrebačkom HNK-u gdje ih je dočekala operna umjetnica Lana Kos:

La Molnar: priča o Ljiljani Molnar Talajić iz pera umjetničina sina


Žena kojoj su arene svijeta klicale u transu, na spomen čijeg imena su svi podizali pogled i široko se smiješili, koja je svojim društvom činila čast predsjednicima, umjetnicima, kraljevima... žena kojoj su slučajni prolaznici u suzama ljubili ruku, najveća Aida našeg doba, vlasnica nebeskog glasa...

Priču o Ljiljani Molnar Talajić ispričali su nam naši gosti Dalibor Talajić, autor knjige i Jagoda Martinčević, urednica knjige i autorica biografije, a kako je počela njena priča na početku smo čuli od same Ljiljane Molnar Talajić - kroz ulomak iz razgovora emitiranog u emisiji Glazbena matineja 2001. godine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!