Kazališni kutak: Frida Khalo, Ljepotica i zvijer, Romanca o tri ljubavi...

18.10.2021.

16:03

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

HNK Osijek

HNK Osijek

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U novom izdanju Kazališnog kutka najavili smo premijeru predstave o slavnoj slikarici Fridi Kahlo u zagrebačkoj Žar ptici te Glazbenu tribinu u Osijeku, predstavili smo i aktualni projekt Max teatra iz Zaprešića - „Romancu o tri ljubavi“, osvrnuli smo se na premijeru „Ljepotice i zvijeri“ u vinkovačkom Gradskom kazalištu, a tu su i kratke najave novih produkcija.

Pogledajte snimku Kazališnog kutka iz emisije Dobro jutro, Hrvatska

Prva premijera u jubilarnoj 40. sezoni Gradskog kazališta Žar ptica, scensko je postavljanje priče o talentiranoj djevojčici Fridi Khalo, koja je živjela daleko iznad svog vremena i mjesta u društvu i iznad svega onog što ju je sputavalo da ispuni svoje snove da postane slikarica. 


Premijera predstave "Mala Frida" će biti 28. listopada, redateljsko-dramaturški tandem su Anica Tomić i Jelena Kovačić, a glume Amanda Prenkaj, Gorana Marin, Domagoj Ivanković, Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Bogdan Ilić.

Max teatar iz Zaprešića aktualnom predstavom "Romanca o tri ljubavi", koja je nastala u sklopu glumačkog dramskog studija djece i mladih, kazališnu umjetnost širi po Zagrebačkoj županiji.


Predstava je premijerno predstavljena zaprešićkoj publici 19.rujna, a sljedeća izvedba bit će u Lisinskom 28. listopada u 20 sati.


- Okupili smo mzanimljive umjetnike iz Zaprešića kao su Davor Gobac koji nam je otpjevao songove, zatim Deana Gobac koja nam je radila koreografiju, Tihana Ostreš kostime, glazbu nam je skladao Davor Rocco, Esad Ribić jedan od najboljih svjetskih Marvelovih strip crtača nam je izradio plakat. Podršku našem projektu dao je i Dalibor Matanić koji nam je na nekoliko proba uskočio kao treće oko iz publike. U predstavi glume sjajni glumci Helena Minić Matanić, Pero Juričić, Amar Bukvić, ističu iz Max teatra. 

Glazbena tribina prvi u Osijeku, "Ljepotica i zvijer" u Vinkovicima


Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa održava se od 1963. godine, a ove će se godine po prvi put održati u Osijeku. Od 18. do 20. listopada ovaj slavonski grad bit će domaćin 58. po redu festivala koji promiče suvremenu glazbu, a posebice stvaralaštvo hrvatskih autora.


U vinkovačkom Gradskom kazalištu izvedena je, pak, premijera "Ljepotice i zvijeri " - u kojoj je ta klasična bajka dobila potpuno novu prilagodbu, a to kazalište priprema i niz novih produkcija.

"Lastavica" prvi put "dolijeće" u zagrebački HNK


Tročinska opera Giacoma Puccinija "Lastavica" pod ravnanjem maestra Lorenza Passerinija i Matije Fortune te u režiji, scenografiji i kostimografiji Huga de Ane, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 21. listopada u zagrebačkom HNK.


"Lastavica" nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.


Priča je to o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, priležnici bogatog pariškog bankara, koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez poput lastavice.


Novi tekst Mate Matišića u ZKM-u


Premijera predstave „Ja sam ona koja nisam“ Mate Matišića u režiji Paola Magellija i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština, najavljena je za petak, 22. listopada u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.


- Predstava unutarnjih svjetova ženskih junakinja, u kojima će se jasno zrcaliti naša pomalo neizvjesna sadašnjost, a ovoga puta kroz jedinstveno žensko iskustvo i teško suočavanje s istinom vremena koju svi zajedno dijelimo, najavljuje autorska ekipa.


Glume Anđela Ramljak, Maro Martinović, Barbara Prpić, Milivoj Beader, Doris Šarić Kukuljica i ostatak ansambla, a glazbu potpisuju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!