16:58 / 26.04.2021.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M.//HRT

Kazališni kutak: Mislav Čavajda, Trešnja, dan plesa

„Najljepši posao na svijetu“

„Najljepši posao na svijetu“

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednom Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska gost nam je bio hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, plesač, glazbenik i slikar Mislav Čavajda, a najavili smo i premijeru predstave „Najljepši posao na svijetu“ u režiji Hrvoja Korbara u zagrebačkom kazalištu Trešnji, koja je na rasporedu u petak 30. travnja. 

Uz razgovor s Mislavom Čavajdom i javljanje iz kazališta Trešnja donosimo i vijesti o obilježavanju Međunarodnog dana plesa koji pada u četvrtak te o premijeri predstave „A di smo sad, moja Stoše“ u HNK Zadar:

Naš gost Mislav Čavajda našu je ekipu iznenadio svojom pratnjom, u studio je, naime, stigao u društvu psića Duge, a mi smo njega iznenadili arhivskom snimkom iz godine 1989. na kojoj se Mislav pojavljuje kao učenik 2. razreda osnovne škole Anke Butorac, danas osnovne škole Matka Laginje u emisiji o likovnom stvaralaštvu mladih.


Čavajda je studirao i pravo,a posljednja škola koju je završio bila je je ona za vrtlara. Godine 2000. upisao je zagrebačku Akademiju, bio je član je ansambla Hrvatske drame Ivana pl. Zajca, a od 2016. je u ansamblu Drame HNK Zagreb.

Mislav Čavajda, 1989.

Mislav Čavajda, 1989.

Foto: emisija "Putujmo nasmijanom linijom" / HRT

Premijere u zagrebačkoj Trešnji i zadarskom HNK-u


U kazalištu Trešnja nakon dužeg vremena imaju premijeru - riječ je o zanimljivoj predstavi Najljepši posao na svijetu, koja će vas povesti kroz kazališne hodnike i otkriti kako nastaje kazališna predstava. Premijera je u petak, 30. travnja, redatelj je Hrvoje Korbar, a u ulozi redatelja nastupa Radovan Ruždjak.


- Sjedite u gledalištu, svjetla se polako gase, otvara se zastor i – predstava počinje. Ispred vas, na pozornici, nastaje jedan sasvim novi svijet, koji može biti jako sličan onome koji poznajemo, ili pak potpuno drugačiji. U mraku gledališta imate osjećaj kao da ste kroz ključanicu zavirili u nečiji stan, i tad se događa kazališna čarolija – sjedeći u mraku gledališta, zaboravite da ste u kazalištu. Ono što se događa na pozornici postaje stvarnost. Ipak, jeste li se ikad zapitali što je sve potrebno da nastane jedna kazališna predstava, poručuje autorska ekipa.

"Najljepši posao na svijetu"

"Najljepši posao na svijetu"

Foto: Kazalište Trešnja / HRT

U srijedu, u HNK Zadar, na rasporedu je premijera predstave A di smo sad, moja Stoše nastale preme tekstu Živka Nižića u režiji i dramaturgiji Zorana Mužića. Predstava se se sentimentom, memorijom, obitelji, ljubavlju i poviješću Zadra. Izvedba je i u četvrtak, u 20 sati. U predstavi igraju Jasna Ančić, Davor Jureško i Žana Bumber.


- I ovaj je tekst, kao dramska želja, i mogući kazališni čin, nastao na zamisli zadarskog teatarskog kreativnog dvojca, prvakinje Jasne Ančić i ravnatelja Renata Švorinića. Upravo je on "zazvao" treću pojavu nekakvog zadarskog dijalektalnog i memorijalističkog, spomenarskog teatra, stoji u najavi premijere.


„A di smo sad, moja Stoše"

„A di smo sad, moja Stoše"

Foto: HNK Zadar / HRT

Međunarodni dan plesa


U četvrtak je Međunarodni dan plesa koji se obilježava od 1982. u čast Jean-Georgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta. Hrvatsku poruku za napisala je Maša Kolar, a međunarodnu njemački plesač Friedemann Vogel.


Zagrebački plesni centar obilježava ga programom koji počinje u 14 sati plesnom radionicom Aleksandre Mišić, nakon toga, u 18 sati, u dvorištu je predstava Bazen, a u 19,30 predstava Love Will Tear Us Apart.


Međunarodni dan plesa obilježit će se i u Karlovcu programom u organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. te u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i Plesnim centrom TALA iz Zagreba. Svečanost  počinje u 12 sati čitanjem Međunarodne i hrvatske poruke plesnih umjetnika na različitim karlovačkim punktovima: Stari grad Dubovac, most na Kupi, plato na Kupi, Atelje suvremenog plesa, glazbeni paviljon, Paviljon Katzler, Trg Josipa bana Jelačića, parkovi oko Doma sv. Antuna, Vrbanićev perivoj, Ruski put, drveni most na Korani, trg Aquatike, Foginovo kupalište, dječje igralište Vunjsko polje, Urbani park Hrvatskog doma.


"Love Will Tear Us Apart"

"Love Will Tear Us Apart"

Foto: Neven Petrović / ZPC

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!