Kazališni kutak: Tjedan suvremenog plesa i dvije premijere

07.06.2021.

14:44

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Tjedan suvremenog plesa

Tjedan suvremenog plesa

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U 73.izdanju Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska najavili smo 38. Tjedan suvremenog plesa te dvije premijere: „Opasne veze“ u HNK Zajcu u Rijeci i „Samson i Dalila“ u HNK Osijek.

Pogledajte snimku Kazališnog kutka u kojem donosimo javljanje naše ekipa iz Zagrebačkog plesnog centra u društvu producentice najvećeg međunarodnog plesnog festivala u Hrvatskoj Tene Bošnjaković, družili smo se i s ekipom „Opasnih veza“ - u studio nam je došao Jasmin Mekić, prvak drame koji nastupa u ulozi de Valmonta, a video vezom iz Rijeke uključile su se redateljica Olja Lozica i prvakinja drame Tanja Smoje koja tumači ulogu Marquise de Merteuil, a za kraj tu je i reportaža o večerašnjoj opernoj premijeri u Osijeku – „Samsonu i Dalili“:

Tjedan suvremenog plesa večeras otvaraju dvije izvedbe


Ovogodišnje, 38. izdanje Tjedna suvremenog plesa u 18 sati u Zagrebačkom plesnom centru, neposredno nakon premijerne izvedbe (4. i 5. lipnja), otvara reprizna izvedba predstave "Paravan" berlinske plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški u suradnji i izvedbi plesačice Koraljke Begović, dok će u 20.30 sati u Zagrebačkome kazalištu mladih biti izvedena predstava "If You Could See Me Now" jednog od vodećih i najprogresivnijih plesnih umjetnika i koreografa u Nizozemskoj, Arna Schuitemakera.


- Tjedan suvremenog plesa trajat će od 7. do 19. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija: u Zagrebačkome kazalištu mladih, Zagrebačkome plesnom centru te Histrionskom domu, a predstavit će deset recentnih predstava renomiranih umjetnika i umjetnika s međunarodne i domaće plesne scene, od čega će tri biti premijerno predstavljene domaćoj publici, napominju organizatori.


Pogledajte galeriju fotografija nekih od predstava: 

Galerija
Arno Schuitemaker: "If You Could See Me Now", Foto: Sanne Peper/Tjedan suvremenog plesa
"Paravan", Foto: Neven Petrovic/Tjedan suvremenog plesa"As we drove short short horizon lines", Foto: Tjedan suvremenog plesa/promo"Samo", Foto: Tjedan suvremenog plesa/promo"When Air Is Still Around", Foto: Tjedan suvremenog plesa/promo

"Opasne veze" riječkoga HNK-a


Prvo je godine 1782. naravno bila knjiga, epistolarni roman Pierrea Choderloss de Lacloss Opasne veze, a nakon toga je od svih filmova ovaj tekst učinio legendarnim film Stephena Frearsa iz 1988. godine. Kultni će roman svoje premijerno kazališno uprizorenje imati 11. i 12. lipnja u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Predstava je trebala izaći prije nekoliko mjeseci i onda je, kao i mnogo puta, Covid zakomplicirao stvar, pa je premijera odgađana.


- Inspirirana filmskom adaptacijom romana Opasne veze francuskog redatelja Rogera Vadima, predstava u režiji Olje Lozice otvara nam svijet žudnji, ljubavnih obećanja i nasilja. Građena iz poetskih slika i poetskog jezika predstava upire u razna neizgovorljiva stanja inherentna svakom Homo sapiensu, stanja u kojima je ono neizgovoreno upravo poziv na ponovno izmišljanje ljubavi, na ponovno izmišljanje izmišljanja, poručuju iz riječkoga nacionalnog kazališta.


U predstavi nastupaju: Jasmin Mekić, Alen Liverić, Tanja Smoje, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Edi Ćelić, Romina Tonković, Nikola Nedić, Mario Jovev, Jelena Lopatić, i Biljana Lovre.


Pretpremijere Opasnih veza su u Expordrvu 9. i 10. lipnja s početkom u 20 sati, dok su premijere 11. i 12. lipnja također u 20 sati u Exportdrvu.

Koncertna verzija opere "Samson i Dalila"


I za kraj Kazališnog kutka najava premijere u osječkom HNK, koja je baš kao i riječke Opasne veze prije nekoliko mjeseci gotovo izašla pred publiku, a onda je sve bilo  odgođeno do večeras.


Večeras, naime, u 20 sati ma pozornicu HNK Osijek stiže operna premijera - "Samson i Dalila", a riječ je o koncertnoj verziji. Uslijedit će još tri izvedbe - sutra, u srijedu i četvrtak. 


Naša je ekipa bila probi i uvjerila se u koliko teškim uvjetima je ova predstava nastajala. Kao naznaka skorog povratka u normalno, na scenu HNK u Osijeku nakon dosta vremena izlazi cijeli orkestar.

Galerija
"Samson i Dalila", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
"Samson i Dalila", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT"Samson i Dalila", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT"Samson i Dalila", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT"Samson i Dalila", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!