19:49 / 22.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kazališni kutak: Ksenija Prohaska, Miffy i 'Pazi na prazninu'

Ksenija Prohaska

Ksenija Prohaska

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednom Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska osvrnuli smo se na premijeru predstave 'Pazi na prazninu' u varaždinskom HNK, predstavili kazališnu igru 'Gdje je Miffy?', a s dramskom umjetnicom Ksenijom Prohaska smo razgovarali o 45 godina glumačke karijere.

45 godina glumačke karijere Ksenije Prohaska


Istinska diva, prvakinja splitskog HNK-a s brojnim odigranim ulogama u kazalištu i filmu, pjevačica – sve je to Ksenija Prohaska koja je veliki jubilej proslavila po završetku premijerne izvedbe drame '… a mobitel i dalje zvoni' na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split.


Našu nacionalnu dramsku prvakinju uoči gostovanja u Kazališnom kutku vidjeli smo u ulomku iz našeg novogodišnjeg programa 2008.godine - song iz predstave 'Marlene Dietrich', predstave izašle u prosincu 1999.

Prohaska je rođena u Splitu, odrastala u Rijeci, a diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Prvi angažman bio joj je u Drami zagrebačkoga HNK. Ostvarila je 29 uloga u HNK Split, 29 uloga izvan tog kazalište, 24 uloge na filmu i u televizijskim serijalima, te 18 nastupa na koncertima i recitalima.


1987. otišla je u Los Angeles, i 14 godina provela u Americi, a iako je proslavila 45 godina rada u splitskom HNK, s novim projektima tek počinje - Italija i Prag njezine su slijedeće pozornice.


Pogledajte razgovor s Ksenijom Prohaska, na čijem smo kraju pokazali i njezin nastup kao Edith Piaf zabilježen u emisiji Dok vrijeme prolazi 2000.godine:

'Pazi na prazninu': što znači biti drugi i drugačiji?


Nedavno je na Velikoj sceni varaždinskog HNK premijerno bio izveden autorski projekt redatelja Romana Nikolića 'Pazi na prazninu'. Komad progovara o tome što znači biti drugi i drugačiji te kakve zaključke često donosimo. Pogledajte reportažu iz Varaždina:


Novi online program u Trešnji: kazališna igra 'Gdje je Miffy?'


Kazališna igra 'Gdje je Miffy?' je nastala prema popularnoj slikovnici Dicka Brune i predstavi 'I opet...Miffy'. Radi se o razvojnoj, edukativnoj igri koju mogu pratiti i djeca od navršene dvije godine.


- Pojedina polja šarenog poligona skrivaju zabavne zadatke poput pantomime, imitacije ili pogađanja. Igru vodi Tanja Mirić, koja bacajući kocku prolazi polja i zadaje djeci zadatke kako bi zajedničkim rješavanjem pronašli Miffy. Pljeskanjem, skakanjem, smiješnim plesom i pjesmom djeca će otkriti svijet kazališta i maštovitih likova te se pritom ludo zabaviti, a da ne moraju napuštati sigurnost svoga doma, ističu iz kazališta Trešnja.


Tvorce i izvođače te kazališne igre, Tanju Mirić i Aleksandru Naumov, posjetila je ekipa Kazališnog kutka:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!